Annons
Insändare

Centerpartiet: Äntligen ett steg närmare gårdsförsäljning

Under sisådär ett decennium har vi i Centerpartiet arbetat för att få igenom gårdsförsäljning av alkohol. I år kommer vi äntligen ta ett steg närmare tack vare januariavtalet.
Skåne • Publicerad 10 januari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartisterna bakom inlägget gläder sig åt att man tagit ett steg närmare gårdsförsäljning. Här är riksdagsman Kristina Yngwe, en av skribenterna, på ett besökpå  Hönsinge bryggeri vid ett tidigare tillfälle..
Centerpartisterna bakom inlägget gläder sig åt att man tagit ett steg närmare gårdsförsäljning. Här är riksdagsman Kristina Yngwe, en av skribenterna, på ett besökpå Hönsinge bryggeri vid ett tidigare tillfälle..Foto: Tomas Nyberg

Tålamod är en politisk dygd. Att streta på med ett förslag, år efter år. Tills man slutligen ser en glipa i betongmuren, en möjlighet att lyckas. Politik är konsten att lirka.

Vi centerpartister tycker att det borde vara en självklarhet att små bryggerier, vingårdar och destillerier runt om i landet ska kunna få sälja sina varor till besökande kunder. Det blir något lätt absurt när kunderna får smaka ett glas på plats, men inte får köpa med sig en flaska hem.

Annons

Samtidigt ser vi hur intresset för småskalighet blir allt större. På åtta år har landets bryggerier ökat från under 50 till nära 400. Bryggerierna, vingårdarna och destillerierna är viktiga för besöksnäringen. De drivs ofta av småföretagare på landsbygden.

Därmed är de en viktig kugge för att skapa fler jobb över hela landet – fyra av fem jobb skapas just i småföretagen.

Allt det där har vi argumenterat för i många år. Därför var det mycket glädjande när vi till slut fick med oss alla de andra borgerliga partierna i riksdagen.

Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har stretat emot. Trots att en majoritet av riksdagen har uppmanat regeringen att öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Politik är att lirka. I förhandlingarna av januariavtalet såg vi glipan i betongmuren och lyckades till slut får regeringspartierna att gå med på en utredning av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. (Punkt 23, ”Gör det möjligt att leva och bo på landsbygden”.)

Den utredningen startar under det här året.

Men är det inte bara att stifta lagen, måste det verkligen utredas, undrar kanske någon?

Ja, det måste det. Oavsett hur mycket vi brinner för våra frågor, har vi en ordning i riksdagen. Först utreder man, sedan lagstiftar man. Det omvända vore ganska olyckligt, när man tänker efter.

När det gäller gårdsförsäljningen är det till exempel viktigt att reda ut vilka drycker som ska omfattas, samt hur förändrade regler stämmer överens med EU:s bestämmelser. Detta kommer vi nu att få svar på.

I år tar vi ett steg närmare den lagstiftning som kan ge bryggerier, vingårdar och destillerier runt om i landet den efterlängtade möjligheten att få växa och utvecklas.

Annons

Även om vägen har varit lång, kämpar vi tålmodigt vidare tills vi är framme och gårdsförsäljningen blir verklighet.

Kristina Yngwe (C)

Riksdagsledamot Skåne läns södra, ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

Jonny Cato (C)

Riksdagsledamot Skåne läns västra

Sofia Nilsson (C)

Riksdagsledamot, Skåne läns norra och östra

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot, Malmö

Annons
Annons
Annons
Annons