Annons
Insändare

Centerpartiet: Biblioteken är viktiga demokratibärare

När politiska partier använder våra bibliotek som järnrör i den politiska debatten och vill stoppa inköp av böcker på våra nationella minoritets språk eller när man vill stoppa den öppna debatt på bibliotek som vill diskutera värderingsfrågor. Då är det sannerligen dags att vakna, att stå upp och ta fighten för viktiga demokratiska värden.
Skåne • Publicerad 8 januari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När politiska krafter börjar lägga sig i inköpen av litteratur till biblioteken är det dags att stå upp för de demokratiska värdena, menar centerpartisterna Leif Sandberg och Ulrika Axelsson.
När politiska krafter börjar lägga sig i inköpen av litteratur till biblioteken är det dags att stå upp för de demokratiska värdena, menar centerpartisterna Leif Sandberg och Ulrika Axelsson.Foto: LENA EHRING

Vi i Centerpartiet vill tydliggöra varför vi vill stå upp för folkbiblioteken och dess roll som en av Sveriges viktigaste bärare av demokrati, kultur och bildning.

Vi anser att bibliotekens roll i ett demokratiskt samhälle inte kan överskattas. Bibliotekens roll har ändrats över tid och de fungerar idag mer som mötesplats för människor, snarare än hur vi kanske föreställer oss ett traditionellt bibliotek.

Annons

På våra bibliotek träffas idag hundratusentals invånare varje dag för att få tillgång till nyheter, information, kunskap, nöje, sällskap och mycket mer.

Det är viktigt att biblioteken kan fortsätta att vara öppna, inbjudande, trygga och tillgängliga platser för alla medborgare. Den traditionen vill vi i Centerpartiet bygga vidare på. Biblioteken är viktiga demokratibärare i vårt samhälle.

Eftersom våra bibliotek är en mötesplats för alla i samhället utgör de en viktig del av integrationen av nyanlända. Inte minst som bärare av svensk kultur och språk, spelar biblioteken en nyckelroll. Mot det som bakgrund är det minst sagt olyckligt att fler och fler folkbibliotek försvinner.

Runt om i Skåne öppnas biblioteken upp för att vara Meröppna. En fantastisk möjlighet för att kunna nyttja biblioteket på helgen, hela dagen och långt in på kvällen när det passar dig att gå dit och ta del av allt som biblioteket erbjuder. Detta bidrar till att minska klyftorna i samhället.

Vi vill också nämna bibliotekens fortsatta digitalisering som utgör såväl en utmaning framöver som en källa till möjligheter. Digitaliseringen har redan t.ex. bidragit till att öka tillgängligheten till biblioteken, till både individuella medborgares och samhällets gagn.

Avslutningsvis -kunskap är makt. En av vår tids yttersta bärare av kunskapsdelning är biblioteket. Det är därför biblioteket har varit och även framöver kommer vara en av de viktigaste ingredienserna i det öppna demokratiska samhället!

Leif Sandberg(C)

Tomelilla, distriktsordförande Centerpartiet Skåne

Ulrika Axelsson(C)

Sjöbo, ledamot i Region Skånes kulturnämnd

Annons
Annons
Annons
Annons