Insändare

Centerpartiet: Upprusta riksväg 19 för ett rundare Skåne

Simrishamn Artikeln publicerades
Kolla väg 19 genom bland annat Tomelilla kommun borde rustas upp, anser de fem centerpartister i berörda kommuner.
Kolla väg 19 genom bland annat Tomelilla kommun borde rustas upp, anser de fem centerpartister i berörda kommuner.

Riksväg 19 som går mellan Ystad och Östanå utgör 90 kilometer angelägen och viktig väg. Både för de olika delregionerna som vägen går genom och som en vital transportled i det företagsamma östra Skåne.

Riksväg 19 har i flera omgångar utretts. Planerna på att rusta upp vägen har dessvärre till stor del gått om intet.

Vi centerpartister ser ett tydligt behov av att prioritera upp denna viktiga riksväg – inte minst då vi ser bristande och helt uteblivna upprustningsåtgärder från Trafikverket på stora delar av sträckningen.

Östra Skåne behöver en snabb, säker och trygg riksväg 19. Invånarnas möjligheter att ta sig till utbildning, jobb och uppdrag som företagare, borde vara en självklar rätt.

Riksväg 19 är ur flödessynpunkt en viktig väg för att bygga möjlighet för ett rundare Skåne. Ett Skåne som kan erbjuda livskraft och valmöjligheter för både invånare och företagare som väljer att bo i mindre tätorter eller på landsbygden.

Vi ser därför att det omgående behöver göras snabba åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten vid avfarter och korsningar; skapa säkra omkörningsfält samt bättre kollektivtrafiklösningar på fler ställen.

Vi menar dessutom att det finns goda möjligheter ta bort de statiska hastighetssänkningar som nu införts längs med stora delar av riksvägen. Det går utmärkt att ha digitalt ändrade hastighetsgränser vid olika väglag eller trafikintensitet.

Det är dessutom minst lika bråttom att arbeta om de tidigare förstudierna till det nya regelverket med åtgärdsvalsstudier (ÅVS) på insatser längs med riksvägen. Detta för att höja vägstandarden på hela riksväg 19.

Vi centerpolitiker är överens om att de kommande åren behövs det än mer på satsningar för att hela Skåne ska leva och utvecklas!

Elisabeth Håkansson (C)

Ystad

Leif Sandberg (C)

Tomelilla

Karl Gemfeldt (C)

Kristianstad

Esbjörn Svensson (C)

Östra Göinge

Niklas Larsson (C)

Osby

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.