Annons
Insändare

Centerpartister: Bygg miljöfriska sjukhus i Skåne

Region Skåne planerar just nu för mycket stora investeringar på sina sjukhusområden. Till exempel diskuteras renoveringar eller nybyggnader i såväl Helsingborg som i Malmö och Lund.
Skåne • Publicerad 1 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Helsingborgs lasarett under ombyggnad. Ett av flera projekt i Skåne de närmaste åren.
Helsingborgs lasarett under ombyggnad. Ett av flera projekt i Skåne de närmaste åren.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är mycket stora pengar det rör sig om, flera miljarder. Och det kommer att dröja flera år innan byggnaderna står färdiga.

Skåningarna är värda en god vård. Idag och i morgon. Skåningarna är också värda en god miljö, både denna generation och kommande.

Annons

Utvecklingen av vårdteknik och miljöteknik går med en rasande fart. Vi menar att Region Skåne måste satsa på båda. Samtidigt. Satsa på hållbarhet. När vi ändå ska bygga sjukhus för en modern vård, bör vi också passa på att göra själva byggnaderna så miljövänliga som möjligt.

Låt oss ta två tydliga exempel: vatten och el.

Idag slösar vi i Sverige med dricksvatten. Vi använder exempelvis dricksvatten för att spola våra toaletter, något som är otänkbart i många länder. Det är ett resursslöseri.

Någon kanske då invänder: Skåne är ju omgivet av hav i tre väderstreck, inte kan det väl vara vattenbrist här? Men det är skillnad på saltvatten, sötvatten och rent dricksvatten.

Av och till varnar SMHI för att grundvattennivåerna i Skåne är mycket under det normala i stora magasin.

Det kan också vara på sin plats att påminna sig om hur sommartorkan både 2018 och 2019 slog mot hela Skåne och särskilt lantbrukarna.

Men med miljösmarta byggnader kan man redan från början se till att man använder vatten på ett mer resurseffektivt sätt.

Exempelvis kan man samla in regnvattnet på taket, behandla detta och sedan använda till att spola toaletter. Tekniken används redan idag på flera byggnader i världen.

Det går idag att också skapa byggnader som genererar mer energi än vad de själva gör av med. Nu har vi visserligen inte elbrist i Sverige idag, men vi har kapacitetsbrist. Det beror på att mycket av Sveriges elproduktion sker i norra delarna av landet och att överföringen av elen inte fungerar som den borde.

Nya sjukhusbyggnader i Skåne – om de byggs på rätt sätt – skulle med andra ord kunna bidra till att öka elförsörjningen på lokal nivå.

Annons

En tänkbar konstruktion är att ha vindturbiner integrerade i själva huskroppen. En annan teknik är att nyttja solceller – exempelvis på taken – för att ta tillvara på energin.

Tekniken finns som sagt redan. Och bra sjukvård står på intet sätt i motsats till bra miljöarbete. Tvärt om. Om vi kan minska föroreningarna från fossila bränslen är det något som inte bara gynna klimatet. Utan även våra kroppar och vår hälsa.

Annette Linander (C), Regionstyrelsens 1:e vice ordförande samt regionråd, Region Skåne

Mikael Stamming (C), Ledamot servicenämnden, Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons