GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerpartister: Måltiden viktig för de äldre

Måltiden är så mycket mer än mat och är en viktig del i omsorgen av våra äldre.
Lunch på äldreboendet
Lunch på äldreboendet
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

2018 gjorde kommunerna i Sverige en riskbedömning av undernäring bland äldre och kom fram till att cirka 65 procent av personer över 65 år riskerade att bli undernärda. Undernäring bland äldre är ett misslyckande som skapar lidande och ohälsa.

Undernäring påverkar både hur kroppen, hjärnan och psyket fungerar. Den kan leda till försämrad sårläkning och muskelfunktion, nedsatt hjärt-lung-funktion, ökad sjuklighet och i värsta fall dödlighet. Hur många av alla fallolyckor kan bero på undernäring?

Vid vissa sjukdomstillstånd försvåras tillfrisknandet vid undernäring. Dessutom påverkas de psykiska och kognitiva funktionerna så som t.ex. minne, uppmärksamhet, problemlösning, förmågan att lära nytt med mera. Och risken för trötthet och nedstämdhet är stor.

Kan det vara så att vi missar undernäring som orsak till bristande psykiska och kognitiva funktioner samt depressioner bland äldre?

Antalet personer över 80 år kommer att öka och då också den grupp äldre som behöver vård och omsorg. Vården och omsorgen ska ha ett förebyggande förhållningssätt som främjar hälsa, förebygga ohälsa och som bevara individens självständighet och delaktighet.

Inom äldreomsorgen i Simrishamn serveras dagligen nästan 500 måltider till personer på äldreboende och till de som bor hemma. Maten är vällagad, näringsrik och oftast närodlad.

Men måltiden är så mycket mer än den mat som serveras. Måltider ska serveras i en trivsam miljö, helst i sällskap med andra och maten ska smaka. Då ökar aptiten, maten äts upp, gör nytta och matsvinnet minskar.

Att arbeta aptitskapande är en av de viktiga delarna i omvårdnaden. Och det är alltid den äldres behov och önskemål som är utgångspunkten.

Undernäring inom äldreomsorgen måste bekämpas. Utifrån fastställda och effektiva arbetssätt och med adekvat kompetens ska varje kommun arbeta systematiskt och aktivt med att förebygga och hantera tecken på undernäring.

För Centerpartiet är det viktigt att vi verkar för jämlik hälsa och ett värdigt liv för alla under hela livet. Inga undernärda får finnas inom äldreomsorgen i Simrishamns kommun!

För Centerpartiet i Simrishamn

Anita Svensson, ledamot i Socialnämnden

Ingela Nilsson, ersättare i Socialnämnden

Monica Jacobsson Höckert

Läs mer