Annons
Insändare

Centerpartister: Paul Svenssons ”succé” är väldigt illa genomtänkt

Centerpartiet är mycket oroliga över den nedmontering av Ystads lasaretts funktioner som styret i Region Skåne beslutar om. Man fortsätter ta bort, pausa och semesterstänga verksamhet efter verksamhet på de mindre sjukhusen.
Skåne • Publicerad 15 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Köket på Ystads lasarett ska inte längre laga maten till patienterna.
Köket på Ystads lasarett ska inte längre laga maten till patienterna.Foto: Peter Hellemarck

Frågan är vem som vill jobba på en arbetsplats som avvecklas? Och vad blir det för konsekvenser för Ystad och grannkommunerna i sydöstra Skåne?

I YA den 13 april kunde vi läsa att styret i Region Skåne har beslutat om att avveckla tillagningsköket i Ystad och att måltiderna istället ska tillagas och kylas ner i Kristianstad, för att sedan distribueras till Ystads lasarett i en eller flerportions formar som ska värmas i microvågsugnar.

Annons

Paul Svensson (SD) tycker att detta är succé och ser en fördel med att kunna välja mellan tolv olika kalla maträtter och räknar med att konceptet ska ge en besparing på cirka 46 miljoner kronor per år.

Med tanke på att det ska investeras 20 miljoner i köket i Kristianstad och 7,7 miljoner för att bygga om avdelningarna med microvågsugnar, kylskåp och förvaringsutrymmen i redan trånga utrymmen på vårdavdelningarna, så kommer centerpartiet nogsamt följa de kostnader som uppstår och jämföra de med styrets planerade besparingar.

Men har Paul Svensson tänkt i ett vidare perspektiv?

Får man en smitta i köket i Kristianstad eller att köket brinner ner som Polarbröds fabrik i norr, så klarar vi inte matförsörjningen till Ystads lasarett.

Vi blir oerhört sårbara med att endast två regionala kök varav Kristianstad har ett, ska försörja samtliga sjukhus i Skåne. För att ha god beredskap så är närhet och självförsörjning av stor betydelse i krissituationer, exempelvis extremväder, krig, brister och störningar i samhällsfunktioner och smittor.

När köket på Ystads lasarett avvecklas så kommer inte sydöstra Skåne att ha i sitt närområdet något större kök med lagerutrymmen som beredskapskök. Och med tanke på att även det tilltänkta största särskilda boendet som ska byggas i Trädgårdsstaden i Ystad inte får ett tillagningskök, så blir vi ännu mer sårbara.

Vi ser också en ökad hantering av engångsmaterial av plast på Ystads lasarett med konceptet kall mat som belastar vårt klimat och miljö, men det är kanske inte så viktigt för Paul Svenssons Sverigedemokrater och övriga partier i regionen?

Det finns fler konsekvenser som följer med i avvecklingsbeslutet för köket på Ystads lasarett men som inte får plats i denna insändare. Vi återkommer.

Sydöstra Skåne ska utvecklas, inte avvecklas. Vi i Centerpartiet vill satsa även på de mindre sjukhusen

Martin Andersson, Venterpartiet Ystad

Annons

Ola Olsson, Centerpartiet Skåne

Eva Bramsvik Håkansson, Centerpartiet Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons