Annons
Insändare

Centerpartister: Samhället måste störra när vuxna sviker

När de vuxna sviker, ska samhället finnas där. Ett bemötande kan vara skillnaden mellan liv och död.
Skåne • Publicerad 11 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När barn far illa måste samhället stötta, när de vuxna sviker.
När barn far illa måste samhället stötta, när de vuxna sviker.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Dygnet runt betalar män för att begå övergrepp och våldtäkter mot såväl flickor som unga pojkar. Var tionde man i Sverige har någon gång köpt sex. Mörkertalet är ännu större.

Vi måste prata om hur situationen ser ut för de minderåriga som dagligen utsätts för grova övergrepp. Vi måste även prata om vilken vård de får när de söker hjälp. Vem är det som lyssnar på deras historia? Vart vänder de sig? Vilken hjälp får de?

Annons

Centerpartiet vill att unga som blir utsatta för betalda övergrepp ska bli bemötta av sexualbrottsutbildad personal. De ska bli bemötta med respekt, medkänsla och känna att de blir lyssnade på, förbehållslöst.

Socialtjänst och psykiatri upplevs ofta bidra till ett skuldbeläggande av den unga som säljer sex genom att se det som ett självskadebeteende. Detta är djupt problematiskt.

Sex kan användas destruktivt, men det är viktigt att skilja på självskada och övergrepp. Det är aldrig barnen själva som skadar sig genom att sälja sex. Det är alltid förövarna som orsakar skadan.

Att se sexuella övergrepp och våldtäkt som ett självskadebeteende gör att både ansvaret, skulden och skammen läggs helt på brottsoffret. En vuxens övergrepp är aldrig ett barns fel. Oavsett om de får betalt för det eller ej.

Om ett barn blir våldtaget av en främling håller vi aldrig barnet ansvarigt. Vad är skillnaden i skuld om våldtäkten avslutas med att de får några hundra i handen? Är det då plötsligt barnets fel?

Många utsatta vet inte hur eller törs inte söka hjälp då de känner skuld och skam. De lider ofta av psykisk ohälsa och är inte sällan så djupt deprimerade att de överväger självmord.

Skillnaden mellan liv och död för unga som säljer sex kan hänga på bemötandet av enbart en individ. Efter ett samtal hos socialtjänsten, BUP eller annan aktör kan barnet antingen känna hopp, eller förtvivlan.

Det är vårt ansvar att garantera att barnen känner att de har blivit hörda och att det finns stöd. Rätt bemötande kan rädda liv.

Många yrkesverksamma har aldrig handlagt ett våldtäktsärende förut och saknar praktisk kunskap. Av denna anledning beslutades 2016 att en mottagning för våldtagna skulle öppnas på SUS i Malmö men det har inte skett.

Centerpartiet vill se ett öppnande av denna mottagning och dessutom sprida konceptet i hela Skåne. Centerpartiet vill se utökad kompetensutveckling för primärvård, polis, socialtjänst och psykiatri i Skåne, för att kunna bemöta de utsatta på rätt sätt. Sexualbrottsutsatta måste bli validerade, så att de kan lägga skulden och skammen där den hör hemma – hos förövaren.

Annons

Birte Sandberg (C), ordförande i primärvårdsnämnden

Charlotte Bossen (C), vice ordförande i Psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons