GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerpartister: Vänsterpartiet sätter systemets behov före individens

Vänsterpartiets motion om att slopa vårdval psykoterapi sätter systemet framför individens behov och valfrihet. Psykisk ohälsa ser olika ut för alla individer. Det finns inte en terapiinriktning som fungerar för all problematik eller för alla.
Skåne • Publicerad 12 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vård
VårdFoto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Varje individ bör kunna välja terapiinriktning och mottagning utifrån sina behov och livspussel. Självklart ska patienter ha en sammanhållen vård med koordinerade insatser. Därför vill Centerpartiet se läkare med tid för uppföljning av sina patienter, där de med ett gemensamt journalsystem har tillgång till psykoterapeuternas slutjournaler med patientens godkännande.

Vänsterpartiets motion läggs fram som en lösning på kompetensbrist på skånska vårdcentraler men det skulle snarare ha motsatt effekt. Idag saknas resurser med rätt kompetens inom primärvården för att bedriva olika psykoterapiformer på vårdcentralen. Här spelar vårdvalet en viktig roll, där privat sektor kan bistå. Det är ca 30 000 patienter som omfattas av vårdvalet i Skåne och ca 500 behandlare som delar på det ansvaret. Att slopa det fria vårdvalet kommer att öka vårdköerna, begränsa antalet sessioner som patienten får förskrivna och det är patienten som blir lidande. Att begränsa individens valfrihet är inte lösningen.

Psykisk ohälsa finns i varierande grader, något som Vänsterpartiet bortser ifrån. En patient med lättare symptom behöver inte ett team av läkare, kuratorer och psykologer för att komma på banan. Det viktiga är att patienten får rätt vård snabbt. Om alla patienter ska få ett vårdteam runt sig kommer det att bli dyrt och tidskrävande. I slutändan leder det till ökade vårdköer där endast de med allvarligare psykisk ohälsa får vård. Centerpartiet kan inte acceptera detta.

Primärvårdens funktion är att ge alla invånare i Skåne en god och nära vård med vårdgaranti. Centerpartiet anser att psykoterapi ska vara tillgängligt för alla. Från 2022 ska iKBT införas på alla vårdcentraler och det innebär att fler resurser kommer att öppnas upp inom vårdvalet då leverantörer kommer att få mer tid att ägna åt annan form av terapi. Detta kommer att bidra till att fler patienter får vård i tid.

I ett modernt samhälle kan inte rigida system och avgränsningar vara lösningen. Vänsterpartiet sätter systemet framför människan. Centerpartiet vill se människans behov i fokus och en vård för alla, med ett journalsystem som underlättar för samverkan – där individens välmående alltid går först.

Birte Sandberg (C), Ordförande i Primärvårdsnämnden

Charlotte Bossen (C), Vice ordförande i Psykiatri-, habilitering och hjälpmedelsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.