GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerpartister: Vi måste ta större ansvar för miljön och klimatet

Skåne är en fantastisk plats, med ett speciellt rum i mångas hjärtan. Men plasten i våra vatten, bristande infrastruktursatsningar och bristande ansvarstagande hotar miljön och vårt klimat.
Plaster i vatten
Plaster i vatten
Foto: Darko Vojinovic
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi måste vända utvecklingen. Centerpartiet kommer att ta på sig ledartröjan när det gäller miljöarbetet på såväl lokal som regional nivå i Skåne.

Det finns idag över 150 miljoner ton plast i våra hav. Om vi inte vänder utvecklingen kommer det år 2050 att finnas mer plast än fisk längs den skånska kusten. Så ska det inte vara.

Centerpartiet vill fasa ut engångsartiklar av plast och ersätta dessa med nedbrytbara, fossilfria alternativ. Vi vill plastbanta, det vill säga kraftigt minska mängden fossil plast, i Region Skånes verksamheter och minska bruket av produkter som innehåller mikroplaster.

För att Skåne ska kunna vara grönt – både nu och i framtiden krävs ambitiösa och långsiktiga satsningar.

Vi vinner inte kampen gällande vår tid största utmaning – klimatet – genom att ställa in. Vi måste ställa om.

För att lyckas med detta är kollektivtrafiken en självklar kugge i hjulet.

Centerpartiet vill verka för utökade möjligheter för varje skåning att nyttja kollektivtrafiken på ett mer flexibelt sätt. Men för de som är i behov av bilen i sin vardag ska även den kunna nyttjas med gott samvete.

Vi i Centerpartiet i Sjöbo kommun kommer att verka för att fler laddstolpar sätts upp i vår kommun. Regionala arbetsplatser, pendlarparkeringar och vårdcentralen är givna platser att kunna ladda sin elbil på. Det är också självklart för oss att satsningarna på biogas och biodrivmedelsanvändning fortsätter om vi ska kunna vända utvecklingen.

Centerpartiets satsningar för ett bättre klimat ska påverka i både stort och smått. Regioner och kommuner ska självklart vara föredömen i sitt arbete samtidigt som det ska vara lätt att göra rätt för varje enskild skåning.

Förbättrade möjligheter att återvinna sitt avfall, välja hållbara livsmedel eller installera solceller är bara några exempel på insatser som gör skillnad. Insatser som vi politiker måste premiera bättre.

Med rätt satsningar och prioriteringar kan Sjöbo Kommun fortsätta utvecklingen mot en hållbar och innovativ framtidskommun för alla.

Centerpartiet i Sjöbo kommun genom

Ulrika Axelsson