Annons
Insändare

Christer Akej (M): Fakta ger ingen optimism

Hasse Bengtsson (S) försöker i inlägget ”Passimism och konstiga lösningar” i YA 6 augusti partitroget försvara sitt parti i olika frågor som jag berört i en insändare. De saker jag tagit upp är dock rena fakta.
Skåne • Publicerad 17 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Röken stiger från skorstenarna på Heleneholmsverket i . EON:s kraftvärmeverk i Heleneholm producerar el och fjärrvärme från naturgas och togs i drift i början på 60-talet.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är fakta att det vissa tider råder brist på el i vårt land. Det har också hänt vid ett antal tillfällen att man därför fått starta upp oljeeldade kraftverk.

Det är också fakta att elpriset i södra Sverige är avsevärt högre än i norra Sverige. Detta till följd av att det råder kraftigt underskott på el i söder och ny överföringskapacitet inte byggts ut.

Annons

Det är också fakta att det nu håller på att segla upp ett förbud mot att bryta kalk på Gotland. Hotet har ingalunda eliminerats även om det nu skjutits fram några månader.

Konsekvensen av stoppad kalkbrytning är att det inte går att tillverka någon cement. Alla vet vi att cement är en avgörande beståndsdel för att kunna bygga infrastruktur och byggnader och även vindkraftverk.

Det är också fakta att skjutningarna i vårt land rusat i höjden. Enligt färsk statistik så har det under årets första sju månader varit 180 skjutningar i vårt land. Alltså nästan en skjutning varje dag.

Ofta är det skjutningar mellan olika kriminella gäng. Risken är dock stor och det har också hänt att oskyldiga träffats och råkat illa ut. Polis har skjutit till döds och barn som varit ute och lekt har beskjutits.

Självklart måste skjutningarna stoppas. Dock tyvärr kan jag inte finna att regeringen ännu tagit några krafttag eller fattat några avgörande beslut i denna riktning.

Jag har svårt att utifrån dessa fakta vara optimistisk. Tydligen ser Hasse Bengtsson det med andra ögon. Jag tror det är viktigt att våga ta av partiglasögonen och se verkligheten som den är.

För mig är det självklart att det måste tas nya grepp och vända utvecklingen. Jag ser inte att den nuvarande Socialdemokratiska regeringen med Miljjöpartet vid ratten klarar detta.

Christer Akej (M)

Annons
Annons
Annons
Annons