Christer Akej och Carina Zachau: Dyrare för resenärer om Socialdemokraterna styr

Det har den senaste tiden varit en livlig debatt kring höjningen av biljettpriserna i kollektivtrafiken i Region Skåne. Socialdemokraterna har här drivit en frän kampanj.
Skåne • Publicerad 10 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malmö central och pågatåget mot Ystad och Simrishamn
Malmö central och pågatåget mot Ystad och SimrishamnFoto: Peter Hellemarck

Då det gäller kostnader för kollektivtrafiken finns bara två sätt att finansiera denna via skatt och/eller via biljettintäkter.

Vi har nu i landet en kraftig inflation och det mesta ökar kraftigt i pris. Det slår självklart även mot kollektivtrafiken. Ska därför kollektivtrafiken kunna vara minst oförändrad i sitt utbud krävs ökade intäkter.

Treklövern har valt att finansiera de ökade kostnaderna med höjda biljettpriser. Socialdemokraterna har istället som en del valt att höja skatten. Socialdemokraterna för därför en ohederlig kampanj när man inte redovisar helheten och hur det slår för skåningarna.

Skattehöjningen som Socialdemokraterna föreslog var 33 öre. En höjd regionskatt slår mot alla och även mot låginkomsttagare då den är proportionell. 33 öre i skattehöjning gör för en normalinkomsttagare med inkomst på 25 000 kronor i månaden en ökad skatt på 82 kronor.

Enligt treklöverns förslag höjs ett månadskort i mellanzon med 80 kronor för en skånsk resenär. Socialdemokraterna föreslog en höjning på motsvarande med runt 20 kronor. Till detta kommer då skattehöjningen som drabbar alla.

Dessutom har inte Socialdemokraterna i sitt förslag finansierat kollektivtrafikens kostnader fullt ut. Det innebär således att de rimligen även får reducera trafiken.

Den korrekta jämförelsen är således att en skånsk resenär kommer få betala mer med Socialdemokraternas förslag.

Christer Akej (M), ledamot i kollektivtrafiknämnden

Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.