Insändare

Christer Erlandsson: Återinför fyrverkeriet och förbjud alla privatpersoner att skjuta raketer

Nyss hemkommen från det kaotiska nyårsfirandet på hamnplan i Ystad vill jag rikta en vädjan till Ystads kommun eller stadens köpmannaförening. Återinför det officiella fyrverkeriet till nästa nyår.
Ystad • Publicerad 3 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nyårsraketer som i vanliga fall och i organiserad form lyser upp hamnplan i Ystad. Men icke detta år, då kaosartade scener utspelade sig, enligt insändarskribenten.
Nyårsraketer som i vanliga fall och i organiserad form lyser upp hamnplan i Ystad. Men icke detta år, då kaosartade scener utspelade sig, enligt insändarskribenten.Foto: Scanpix

Efter avnjuten nyårssupé och efterföljande gemyt med sällskapsspel och salongsberusade diskussioner gav vi oss ner till hamnen. Med förhoppningar om högtidstal och därpå följande välordnat fyrverkeri ute på pirarna i yttre hamnen.

Möttes i stället av totalt livsfarliga scener med förvirrande barnfamiljer som försökte fly undan hormonstinna unga män med kaskader raketer i hemmagjorda kartonger som sköts åt alla håll och kanter, mot folk eller längs vägen mot bilar. Ett rent under att inga människor kom till skada.

Dåligt pålästa som vi var tog vi för givet att kommunens arrangerade fyrverkeri skulle återkomma efter pandemin. En självklar kan tyckas. Flertalet, näst intill alla, nyårsfirade förr om åren och lät då bli att själva skjuta raketer och njöt i stället av den gnistrande föreställningen ute till havs.

Om jag förstår hundägare i min bekantskapskrets rätt så var årets firande också en värre mardröm än annars. Sannolikt på grund av att fler Ystadsbor stannade hemma i sina kvarter och sköt egna raketer i stället för att bege sig ner till hamnplan och titta på det kommunala fyrverkeriet.

Kanske skulle man i förlängningar låta Ystads kommun bli vägledande i Sverige genom att totalförbjuda försäljning av fyrverkerier i butiker. Och i den lokala ordningsstadgan förbjuda privatpersoner att skjuta raketer på egen hand.

Kanske kan Ystad med hotellanläggningar utvecklas till en vallfärdsort för hundägare som vill skona sina fyrbenta vänner denna högtid. Ystad kan över hela riket (och i Tyskland?) bli känt som ett enda stort hundpensionat över nyår.

Christer Erlandsson, Ystad