Christer Grankvist: Tysthetskulturen är inte bra för demokratin

Emma Nensén, lärare på Nova, Simrishamns kommun, har i en insändare 25 februari tagit upp förhållanden som hon starkt reagerar emot och nu valt att offentliggöra. Förhållanden som lett till att Emma sagt upp sig.
Simrishamn • Publicerad 16 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Emma Nensén sa upp sig från Novagymnasiet i Simrishamn när hon inte fick gehör för sin kritik av arbetsmiljön.
Emma Nensén sa upp sig från Novagymnasiet i Simrishamn när hon inte fick gehör för sin kritik av arbetsmiljön.Foto: Henrik Högström

Det är förhållanden som inte känns igen och inte nått oss. Jag varken kan eller vill därför kommentera den delen.

Men utifrån insändarens rent politiska karaktär och som berör kommunen som skolhuvudman och arbetsgivare vill jag anföra följande.

Vad avser budgeten redovisar Nova ett överskott på nästan en miljon kronor för 2022, och gymnasieverksamheten som sådan ett plus på 5,8 miljoner. Bun:s internbudget för 2023 togs det politiskt beslut om i nämnden redan den 13 december 2022.

Ett likalydande beslut fattades i januari 2023. Detta bland annat utifrån en framställan om att beslutet i december skulle rivas upp och beslut istället fattas enligt förvaltningens förslag.

I förhållanden till förvaltningens förslag har (S) i internbudgeten för 2023 inte bara undantaget gymnasiet ifrån besparingar utan tillförde dessutom ett utökat anslag på nästan en halv miljon.

Något som efter votering fick politisk majoritet i nämnden.

Det är jobbigt för alla, och på alla nivåer i besparingstider, men man blir åter oroad över den påtalade tysthetskulturen. Tystnadskulturen är ett generellt problem och då inte minst i landets kommunala sektor.

Vi har även som politiker fått erfara denna tysthetskultur och vad den medför.

Tystade, rädda människor är inget som kännetecknar en demokrati och det statsskick vårt land så stolt slår vakt om. Tvärtom ska vi vara glada över vår demokrati och den yttrandefrihet som råder.

Skolan har dessutom en viktigt uppgift i att just lära våra barn vad demokrati är, vad den innebär och då inte minst vad gäller rätten att göra sin röst hörd. På samma utmärkta sätt som Simrishamns kommun har som en devis att barn och unga hörs och syns i Simrishamns kommun.

Till saken hör även att missförhållanden i samhället framkommit och kunnat åtgärdas tack vare att öppenhet istället för tystnad har varit gällande. Tystnadskulturen är ett problem som det sedan en tid jobbas med på riksdagsnivå.

Vill man vara en attraktiv arbetsgivare och få tag på personal, som blir allt svårare, gäller det att visa på och arbeta för ett tillitsbaserat förhållningssätt istället för misstro och tystnad.

Avslutningsvis vill jag framhålla att det pågår ett omfattande utredningsarbete om vår gymnasieskolas framtid där en konkurrensstark och utvecklande skola står i framkanten och med ett utbud som håller över tid. Ett helhetsgrepp med sikte på en framgångsrik och attraktiv gymnasieskola för både elever och personal!

Christer Grankvist (S), andre vice ordförande bun, Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.