Annons
Insändare

Christer Granqvist: Grattis Maja och Embla

Man blir både personligen och som gammal skolpolitiker i Simrishamns kommun oerhört glad och även smått euforisk när man i YA 30 november kan läsa att de båda Simrishamnseleverna Maja Sjögren och Embla Persson har valts till de högsta ämbeten man kan nå som aktivt arbetande för eleverna i vårt land. Ordförande i Elevernas riksförbund respektive Sveriges Elevkårer.
Simrishamn • Publicerad 2 december 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maja Sjögren , 19, och Embla Persson, 23.

Båda har studerat på Nova Academy och var ordentligt på hugget i skolfrågorna och de elevsociala perspektiven redan då de studerade på våra skolor i Simrishamn. Mötena var alltid både trevliga och givande på alla sätt.

Det känns också oerhört kul och upplyftande mot bakgrund av att bun i Simrishamns kommun för ett antal år sedan inledde ett stort, medvetet och omfattande arbete gällande just barnrätt, elevinflytande och elevdemokrati. Något som uppmärksammades i hela landet och kommunen tilldelades pris för.

Annons

Kommunen kunde knappast få ett bättre erkännande för detta arbete än genom att två gymnasister från Nova Academy har valts till var sitt tungt ämbete för landets elever och det så viktiga arbetet för elevinflytande och elevdemokrati.

Inte minst i dessa ytterst bistra budgettider är det av största vikt att våra elever har kraftfulla och aktiva representanter som vågar sätta ner foten och värna elevintresset, en god och likvärdig utbildning och en trygg skolmiljö.

Detta i sin tur förpliktar oss förtroendevalda att slå vakt om en skola för alla och fortsatt sätta barnrättsarbetet och elevinflytandet högt på dagordningen. Ni har också rätt i att vi måste hjälpas åt att slå hål på myten om att dagens unga inte bryr sig, är lata, oengagerade och egoistiska.

Då bun i Simrishamns kommun för ett antal år sedan lanserade vårt omfattande arbete för barnrätt och elevinflytande fastställdes en devis som löd och fortfarande lyder ”Barn och unga hörs och syns i Simrishamns kommun.” Ännu stoltare ska vi vara över att de nu även syns och hörs över hela landet!

Grattis tjejer! Jag önskar er all lycka och framgång!

Christer Grankvist (S), andre vice ordförande i bun, Simrishamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons