GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Claes Mehlin: SD:s nuvarande ledning gick med i ett parti som då var uppenbart nazistiskt

Kommentar efter artikeln ”SD-protest mot MP:s brunsmetande” på Tomelillasidan i YA 15 september.
Tomelilla • Publicerad 15 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och  partisekreterare Richard Jomshof
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard JomshofFoto: Henrik Montgomery/TT

Till att börja med vill jag be om ursäkt för att jag kallade Moderaterna plus Sverigedemokraterna i Tomelilla för blåbrunt. Det var inte personligt menat.

Det ingick i mitt svar på YA-journalistens fråga hur det kändes efter valresultatet och jag uttryckte min frustration över att ett främlingsfientligt parti som inte tar klimatkrisen på allvar fått 30 procent av rösterna och tillsammans med Moderaterna vunnit 21 av kommunfullmäktiges 41 mandat.

Jag tror naturligtvis inte att särskilt många av SD:s lokalpolitiker eller deras väljare har några onda avsikter, men faktum kvarstår att Sverigedemokraterna länge hade en nazistiskt präglad ideologi och att många i SD:s ledning idag gick med i partiet när detta var uppenbart.

Jag beklagar att så många människor väljer att rösta på Sverigedemokraterna. Det finns förstås mycket att vara missnöjd med i samhället idag, inte minst de växande klyftorna och oviljan att göra något åt klimatförändringarna.

Men att tro att ett populistiskt missnöjesparti ska ställa allt till rätta ser jag som väldigt naivt.

Att polariseringen och debattklimatet i samhället har hårdnat är jag den förste att beklaga. Men jag tror knappast det är Miljöpartiet som har orsakat det, utan snarare de betydligt resursstarkare partierna på högerkanten och deras ljusskygga trollfabriker.

Som miljöpartist idag tvingas man utstå mycket hat och smutskastning. Det har lett till att många miljöpartister av rädsla har valt att inte ställa upp i något val.

Claes Melin, ordförande MP Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.