Claes Törnqvist: Varför försvarar inga ansvariga beslutet att beröva oss gympan i Skillinge
Gympan startade 1964, för snart 60 år sedan, och har varit igång kontinuerligt sedan dess. Idag deltar runt 50 kvinnor och män i aktiviteten som ges två gånger i veckan. Majoriteten av deltagarna är över 65 år.
Att träffas och gymnastisera på orten där man bor är en viktig social aktivitet och ett bra sätt att motionera.
Skälet till att beröva Skillingegympan tillträde till gymnastiksalen ska vara att alla förvaltningar i Simrishamns kommun ska se över sin ekonomi och söka efter möjliga besparingar.
Kostnaden för att ha salen tillgänglig ska vara cirka 20 000 kronor om året för städning. Eftersom fastigheten ägs av kommunen finns det inga hyreskostnader. Kostnaden för att låta gympan vara kvar på skolan är med andra ord försumbar.
För att undvika belastning av kommunens budget på 20 000 kronor är man alltså beredd att skjuta Skillingegympan i sank. För dessa småpengar är man beredd att förstöra en 60-årig tradition som är ett viktigt och hälsovårdande sammanhang.
Idag finns stark vetenskaplig evidens att god hälsa för äldre och att uppnå hög ålder är starkt kopplat till att ha tillgång till sociala sammanhang och att möjlighet att motionera.
Simrishamns kommun är känd för att ha många äldre invånare vilket är lite av kommunens signum. Är då detta beslut ett bra sätt att föra en politik som hjälper oss pensionärer till ett bra liv?
Varför inte uppmuntra till att gymnastiksalen används mer i stället för att den ska stå tom med kapitalförstöring som följd. Är inte kommunens politiker insatta i forskning kring vad äldre behöver för att leva ett gott långt liv och forma socialt en policy efter detta?
Det tycks som om politiker i kommunen är förblindade av ett snävt ekonomiskt tänkande så att de inte ser vilka möjligheter vi har. Vi vill inte att Simrishamn ska bli känt som stället där konsten att förstöra sociala sammanhang frodas.
Snälla politiker, för både er och vår skull, ge oss möjlighet att fortsätta att träffas och motionera på Skillinge skola såsom vi gjort i sex decennier.
Claes Törnqvist, Skillinge