Annons
Insändare

Clifford Härstedt (M): Spara och amortera är som enklast nu

Hur har Ystads kommun kunnat hålla kommundelen av skatten på samma nivå i flera år och ändå byggt en arena, badhus och en ny kaj? Jo, Socialdemokraterna och Centern har gjort det genom belåning.
Ystad • Publicerad 11 september 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
kommunhuset ystad 
nya rådhuset ystad
kommunhuset ystad nya rådhuset ystadFoto: Ulrika Aastrup Berg

Samtidigt har de inte investerat tillräckligt i skola, äldre och omsorg. Fastigheter och verksamhet har fått vänta medan olönsamma prestigeprojekt haft högst prio (förutom nu när de är i opposition och vill få väljare).

Moderaterna. Liberalerna och Kristdemokraterna har sedan valet 2018 arbetat hårt med att reducera kostnader i kommunen.

Annons

För inte nog med belåning, så anställde Socialdemokraterna och Centern en massa tillsvidare med pengar från staten som var tillfälliga. Så nu när staten inte betalar de pengarna mer så fick kommunen ta hela den kostnaden själv.

Kommunens medarbetare är fantastiska, men vi måste anställa med pengar vi har.

Socialdemokraterna och Centern har under hela tiden de satt vid makten spenderat onödigt och drivit upp kostnader med belånade pengar.

Ystad är i sitsen nu att om det blir en återhämtning och en högkonjunktur. Inte en högkonjunktur skapad av låg/minus reporänta, utan en riktig högkonjunktur. Så kommer Ystad kommun få det kämpigt. För då kommer räntan stiga. Sen ter det sig som så att förutom att kommunen är katastrofalt belånad, så är invånarna det också. Om räntan stiger så får invånarna med bolån högre räntekostnader, samtidigt som kommunen får högre räntekostnader. Kommunen betalar ju sina höjningar av ränta med högre skatt. Så inte nog med att Ystads kommuninvånare får högre räntekostnader så får de högre skatt pga kommunen samtidigt.

Det är inte så nu, men det är detta scenario som treklövern har arbetat för att minimera konsekvenserna av. Vi försöker i goda tider planera och förberedda för de dåliga tiderna. Medan S+C spelar på sina väljares känslor och målar med bred pensel i sin propaganda. Likt trollkarlen som på scen distraherar med trick för att publiken inte ska se vad som händer bakom skynket.

Clifford Härstedt (M)

Annons
Annons
Annons
Annons