GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Conny Jönsson: Att driva badhus och arena tillhör inte kommunal kärnverksamhet

Behöver Ystads arena och badhuset ägas av Ystads kommun med tanke på den stora låneskulden kommunen sitter med, vilket bland annat dessa anläggningar i högsta grad bidragit till? Naturligtvis inte. Vid en försäljning blir vi också av med de dyra driftskostnaderna.
Ystad • Publicerad 15 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Badhuset, Ystad Arena
Badhuset, Ystad ArenaFoto: Bass Nilsson

Ärendet om försäljning av arenan och badhuset kom äntligen via en motion upp i kommunstyrelsen den 24 november 2021.

Arenan borde aldrig blivit byggd med kommunala skattemedel i detta utförande, format och till dessa kostnader. Vilket behov påkallade denna byggnation?

Tankesmedjan Timbro kallade arenan i rapporten ”arenafeber” för en riktig fiaskoarena. Hur kunde arenan (en ren elitanläggning för handboll) tillåtas att byggas i detta utförande dold som en evenemangs och multiarena.

Hur kunde handbollen tillåtas påverka så mycket. Idrottsanläggningar bör tillgodoses i möjligaste mån för alla, men då med ”normala” anläggningar, också avsedda för skolidrott, när det är skattebetalarna som betalar.

Att kunna utöva idrott spontant ska också möjliggöras bättre. Alla är inte och vill inte vara föreningsanslutna.

Hur ofta har vi stora evenemang i arenan och fram för allt evenemang som kräver denna storlek på arena. Vilka idrottsföreningar använder arenan i sin idrottsutövning, förutom handbollsföreningarna.

Att bygga elitanläggningar tillhör inte kommunal kärnverksamhet. Detta tillhör kommersiell verksamhet. Detta får elitklubbarna själva ombesörja utan kommunala skattemedel.

Äventyrsbadet i badhuset tillhör inte heller väldefinierad kommunal kärnverksamhet men tilläts ändå att byggas av Ystads politiker.

När väl arena och bad har sålts frigörs skattemedel att användas till riktigt väldefinierad kärnverksamhet. Sådan verksamhet finns det gott om här i kommunen som har åsidosatts länge nog, men hit hör inte fler arena anläggningar.

Observera att arena och bad försvinner inte från Ystad vid en försäljning som Åvalla isbana gjorde. Det blir bara ett ägarskifte från kommunalt ägande till privat ägande. Sedan är det fritt fram för den som vill och behöver att hyra eller att träffa andra avtal med de nya ägarna.

Badet kommer säkert också att vara öppet för allmänheten som tidigare.

Till sist, när får Ystad tillbaka Åvalla isbana i form av en ny ishall? Det behövs en större bredd på idrott i Ystad. En ny ishall kommer att råda bot på detta.

Det finns privata intressen som vill bygga, så kostnaden kommer inte att belasta skattebetalarna i Ystads kommun. Många kommuninvånare kommer att ha mycket glädje av en ishall.

Då har äntligen detta ärende via en motion kommit upp i kommunstyrelsen den 24 november 2021.

Conny Jönsson

Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.