Annons
Insändare

Conny Jönsson: Casa blanca värd att bevara – men inte Österporthallen ...

I Ystads allehanda 21 september kunde man läsa att den ”klassiska” villan Casa blanca i Ystad inte får rivas. Myndighetsnämnden säger nej till detta.
Ystad • Publicerad 2 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Österporthallen
ÖsterporthallenFoto: undefined

”Vissa delar i en stadskärna bör bevaras. Det här huset är värt att bevara, både för historien och för framtiden.”

Men när man beslutat att en arenan skulle byggas och gamla Österporthallen då skulle rivas istället för att renoveras, var det ingen som hade synpunkter på denna rivning. Var inte Österporthallen en byggnad värd att bevara?

Annons

Det är sorgligt och beklagligt att en kommunal idrottsanläggning rivs efter 42 år för att ersättas med en arena som aldrig borde blivit byggd med kommunala skattemedel.

Leila Ekman, tidigare stadsarkitekt i Ystad sade vid ett tillfälle: ”Jag blev mindre glad att se grävskoporna sätta tänderna i den gamla Österporthallen, ritad av välkände arkitekten Sten Samuelsson. Byggnaden var en viktig byggsten i den lokala historien som försvann. En fin byggnad. Detta tycker jag var sorgligt.”

Hade Österporthallen tillåtits att leva vidare hade denna hall till nästa år (2024) fyllt 50 år.

Dessutom hade förmodligen kommunens ekonomi också varit betydligt bättre än den är idag.

Hade Åvalla isbana fått leva vidare hade den idag troligtvis hetat Åvalla ishall och i november månad i år (2023) hade den fyllt 65 år.

En ishall har varit efterfrågad ända sedan Åvalla isbana försvann 1977 (med kommunal hjälp). Men ett nytt badhus behövde vi och det gamla badhuset har man bevarat på ett bra sätt.

Conny Jönsson, Ystad

YIF:s gamla klubbhus, Casa Blanca. Ystad; handboll
YIF:s gamla klubbhus, Casa Blanca. Ystad; handbollFoto: Torun Börtz
Annons
Annons
Annons
Annons