GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Conny Jönsson: Många frågor om Ystads hamnutbyggnad

Då år första etappen av Ystads nya hamn klar. Hur ser nu hamnens fortsatta utveckling ut? Har Ystad fått sina utlovade 250 miljoner kronor i EU-bidrag?
Ystad • Publicerad 21 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Yttre hamnen efter utbyggnaden
Yttre hamnen efter utbyggnaden

Ystad har väl uppfyllt sina åtagande i detta miljöprojekt, inklusive möjligheten för bunkring av LNG-gas i hamnen, eftersom hamnen nu anses vara klar.

Eller pengarna betalas kanske inte ut förrän alla tre parter i projektet uppfyllt sin del, vilket ännu inte är gjort.

Kommer det också att byggas en ny färjeterminal med tillhörande service i den nya hamnen. Får Tullverket också nya kontrollhallar för fordon och resenärer i anslutning till sin nya kontrollplats?

Den nya färjehamnen består väl inte bara av två nya färjelägen inklusive ro-ro ramper, landbaserad elanslutning samt stora uppställningsytor.

Det är väl inte tänkt att den gamla färjeterminalen till Polentrafiken och de tidigare kontrollhallarna i den inre hamnen även ska fungera till trafiken i den nya, yttre hamnen.

Hur kommer i så fall logistiken att se ut om trafiken till och från den nya hamnen delvis ska gå via den gamla inre hamnen.

Hur ser logistiken ut för resenärer som reser utan fordon (till fots)

Det finns ett politiskt beslut på att hela det inre hamnområdet ska bli en ny stadsdel i Ystad, kallad Hamnstaden, med bostadsbebyggelse och därför inte längre ska vara en färjehamn. All färjetrafik i den inre hamnen ska enligt Vision 2030 flyttas ut till den nya yttre hamnen.

Hur genomtänkt är allt som sker i Ystads hamn idag.

Conny Jönsson, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer