unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Dags att lämna Blentarp och Sjöbo kommun

Kommunikation och tillväxt är ledord för de flesta kommuner och i praktiken innebär det att politiker skapar rutiner och forum där de möter sina kommuninnevånare och gör dem delaktiga.
Blentarpsgården hotas nerläggning.
Blentarpsgården hotas nerläggning.
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att ge invånarna kortsiktiga beslut, till exempel att låta Blentarpsgården vara kvar på våren för att mot sensommaren informera om nedläggning är varken god kommunikation eller förtroendefullt agerande.

Det skapar irritation och känsla av dold agenda samt en tröttsam uppgivenhet inför det som blivit en evighetsfråga kring varande och icke varande av Blentarpsgården.

Situationen blir heller inte bättre av att även högstadiet hotas av nedläggning på grund av kommunernas dåliga framförhållning och ekonomi.

Nu har jag kommit till det tragiska stadiet att jag tycker det är skönt att Blentarpsgården läggs ner. Kanske hinner min mamma gå bort innan dess, eftersom hon är svårt sjuk och nu på grund av situationen, väldigt orolig inför flytten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Agerandet har börjat likna samma dåliga planering som Sveriges flyktingpolitik, så nu vill vi bara utvisas från det väntrum som vårt äldreboende blivit – allt känns bättre än denna stress om nedläggning varje år.

För oss som kommuninnevånare sticker det dessutom i våra ögon att läsa en vecka efter i tidningen om att Sjöbo kommuns ekonomi går så pass bra så att överskottet ska gå till Sveriges övriga kommuner. Hur går denna ekvation ihop? Lägger Sjöbo ner sina ålderdomshem, skolor och bibliotek för att ge det överskott som då skapas till Sveriges övriga kommuner?

Det som skapar ytterligare irritation är att kommunen i kölvattnet av alla nedläggningar satt upp en ny enhet som kallas ”Tillväxt och kommunikation”.

I min värld ställer jag då en stilla fråga – Är det nedläggningarna runt om i kommunens förorter som finansierat även denna nya enhet och dess nya chef med personal? Grattis, då är detta den enda väl genomförda planering kommunen lyckats skapa om än aningen omvänd.

Sjöbo kommun har själva skapat underlaget/arbetsuppgifter till denna nya avdelning genom att faktorer för tillväxt nu tagits bort och längtan efter att kommunicera med flertalet av kommunens politiker har nollställt, de ju gör som de vill ändå så det finns ingen mening med att kommunicera.

Politiken har tydligen dessutom blivit ett rävspel vars effekt blev att ett stort antal förtroende valda socialdemokrater inte röstade för att Blentarpsgården skulle vara kvar eftersom biblioteket då istället lagts ner. Kultur verkar ju vara viktigare än basbehoven i denna kommun, så kan invånarna både läsa och gå och bada. Skönt. Så hade någon listig politiker lagt upp scenariot – det vill säga ställt Blentarpsgården mot biblioteket.

För min del blir det förmodligen flytt från kommunen efter att min mamma gått ur tiden, kanske dessutom tidigare än planerat om hon inte överlever flytten från Blentarpsgården.

Men först behöver min yngsta tonårskille gå ut högstadiet, var det nu kommer att ske. Efter detta kan jag sälja huset, möjligen till lägre pris, men det kan det vara värt för att få en aning lugn och ro.

Gunilla Pook

Blentarpsbo än så länge…