GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Fler husbilsplatser går ut över oss andra Ystadsbor

Jag läste till min förtvivlan i måndagens YA att Ystads kommun planerar att inskränka på vanliga parkeringsplatser i hamnområdet till förmån för husbilar.
Ystad • Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 16 september 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den nya husbilsparkeringen vid den gamla sockersilon är inte lika populär hos alla.
Den nya husbilsparkeringen vid den gamla sockersilon är inte lika populär hos alla.
Foto: Stina Zinsmeister

Jag har inget emot turister eller husbilar, men vad har ni för planer för parkeringsplatser till vanliga bilar? Ni är väl medvetna om hur svårt det är med parkeringsplatser i centrala Ystad?

Husbilar kan väl inte ha förväntan på centrala parkeringar? Ordna med sådant utanför centrum istället. Där det finns bättre plats. Kanske i byarna i kommunen?

Grusplanen på Dragongatan mellan Ohlssons Bazar och Elgiganten hade kanske varit något? Kanske Bingofältet? I varje fall finns det bättre ställe utan att ta bort välbehövliga parkeringsplatser till vanliga bilar.

Som ni säkert har koll på så används alla parkeringsplatserna på Lilla Båtsmansgatan regelbundet av boende i centrala Ystad samt alla andra bilburna turister och andra som kommer körandes till Ystad. Var ska de parkera om platserna försvinner?

Ystads kommun menar att de måste tänka långsiktigt då det gäller husbilar. Tänker ni även långsiktigt då det gäller vanliga bilar?

Som boende mitt i centrala Ystad sedan 25 år tillbaka är min erfarenhet att det bara har blivit svårare och svårare att hitta parkering i närområde av bostaden. På helgerna är det hårt tryck på parkeringsplatserna nära kyrkan och torget.

Visst är det bra om så många som möjligt tar sig till centrum till fots eller på cykel, men det är faktiskt inte alla som kan det. Snart försvinner Åhléns parkering också.

På helgerna kör bilar runt och letar parkering på ”Hantverkshemmets” parkering. Då är det många som är frustrerade. Där står Ystadbostäders 13 parkeringsplatser och gapar tomma varje helg. De är för övrigt alltid tomma även på kvällar då boende i närheten letar parkering då de kommer hem från sitt jobb.

Varför kan dessa 13 oanvända platser inte få användas av behövande på helgerna? Kanske kvällar också? Det hade ju blivit extrainkomster för Ystadbostäder och fler som hade kunnat parkera.

Naturligtvis står jag i kö till en kommunal parkeringsplats, men det är flera års kö till platser i mitt närområde i gamla staden.

Helst hade jag inte haft bil. Hade jag fått inlagt fiber i min fastighet så hade det underlättat för att kunna arbeta hemma. Då hade jag inte behövt bil för att ta mig till jobbet.

Tyvärr bor jag på fel ställe mitt i centrala Ystad för att kunna få fiber installerat. Efter flera års väntan, har vi gett upp hoppet. Tydligen bor vi på en ”vit fläck”. Men, det är en annan historia.

Åse Isacsson, Lilla Norregatan Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.