GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Den ljusnande framtiden – för våra unga och för industrin

Vi önskar alla ett blomstrande Österlen, med arbetstillfällen för våra unga och skatteintäkter till våra kommuner. För att lyckas med detta behöver våra företag de bästa förutsättningarna för att växa och utvecklas.
Skåne • Publicerad 22 november 2022 • Uppdaterad 22 november 2022
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Platschef Mats Hörgård Dortek Interdoor.
Platschef Mats Hörgård Dortek Interdoor.Foto: Mark Hanlon

I Ystads kompetensundersökning ”Kompetenskompassen” från 2021 fick företagen svara på vilka kompetenser och utbildningar de främst efterfrågade. I topp fanns kunskaper inom svets, CNC, och el. Utan anställda med dessa kompetenser kan våra industriföretag på Österlen inte fungera, varken nu eller i framtiden.

Levererar vårt utbildningsväsende individer med de efterfrågade förmågorna? Svaret är nej. På Österlen finns inget industriprogram på gymnasiet eller för vuxna, trots att det är elever med den bakgrunden som har den ljusaste framtiden, både här på Österlen och i Sverige i stort.

Närmaste utbildning finns flera mil bort, i Kristianstad, Hässleholm eller Trelleborg. Det är inte många unga som är beredda att resa så långt till sin gymnasieskola, vilket är fullt förståeligt.

Att yrkesprogrammen inte är attraktiva för de unga är inte heller en sanning huggen i sten. I Trelleborg, till exempel, var söktrycket till det industritekniska programmet på gymnasiet högt, och med reservlista till höstens intag.

Skälet är långsiktigt och genomtänkt samarbete mellan utbildning och näringsliv inom ramen för samverkansplattformen Teknikcollege. Företagen bjuder in och tar sitt ansvar för att visa upp yrkena i sina framtidsbranscher för de unga, och skolan öppnar upp för näringslivet. Företagen på Österlen är redo att göra detsamma.

Det är dags för våra kommuner att tillsammans med industrin kroka arm och arbeta proaktivt. Att satsa på en industriteknisk utbildning är att satsa på våra unga. Ge dem en möjlighet att hitta jobb, bygga sina liv och bidra till samhället - här på Österlen.

Anders Throbäck, representant för Teknikcollege Skåne och ombudsman för IF Metall

Mats Hörgård, Europe GM Director Dortek AB Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.