Det är hög tid att ta av skygglapparna

Frustrationen bland kommuninvånarna växer. Många känner sig otrygga och få känner att de blir tagna på allvar i sin rädsla.
Skurup • Publicerad 18 september 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
40-skylt, Svaneholmsallé
40-skylt, Svaneholmsallé

Gång på gång har lokala polisen lugnat och menat att risken för att bli utsatt i Skurups kommun är ”i princip obefintlig”, vilket uttalades bland annat på Trygghetsvandringen som anordnades av Nattvandrarna i juli månad.

Dagen efter vandringen blev en väninna till mig brutalt överfallsmisshandlad av en (då) okänd man när hon var ute på promenad med sin hund. Efter att hon blivit nerslagen tredje gången hade hon inte ork nog att resa sig igen. Hon fick panik av tron att han skulle döda henne och rädslan över att ha stött på en galen lustmördare.

Denna gången slutade det lyckligtvis med att min väninna kom hem till sin familj igen, men menen från händelsen försvinner aldrig och vem blir nästa offer, för min väninna var nämligen inte hans första!

Händelsen satte även djupa sår i mig och inom mig växte känslan av att jag inte känner min kommun längre.

Jag tog kontrakt med kommunpolisen i hopp om få tillgång till offentliga uppgifter för att kunna bilda mig en egen uppfattning om hur trygg Skurups kommun egentligen är, detta var tyvärr förgäves.

Efter att ha vänt mig åt ett annat håll inom polisen fick jag snabbt tillgång till uppgifterna och det var verkligen ingen uppmuntrande läsning.

Under två av sommarens månader har 21 inbrott av olika slag (ej bil), åtta sexualbrott (varav fyra är våldtäkt), 17 olaga hot, tolv misshandlar, nio ofredande, bidragsbrott, narkotikabrott, brott mot knivlagen, brott mot folkbokföringslagen, övergrepp i rättssak, hemfridsbrott, människorov, utpressning, mordbrand, penningförfalskning, hets mot folkgrupp, häleri polisanmälts.

Detta är alltså bara en del av de brott som anmälts i kommunen på denna korta tiden.

Det är många allvarliga brott och det går att dra en hel del paralleller till olika samhällsmönster som utvecklats de senaste åren till följd av polisens frånvaro, bristande gränskontroller och mångkultur.

Det är dags att sluta negligera folks rädsla och ta krafttag mot kriminaliteten som växer fram i vårt samhälle, oavsett vad som orsakar den istället för att gå med skygglappar och förneka det som händer!

Åsa Ekblad (M)

Skurups kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.