Insändare

Elkrisen kan stävjas med en mängd förbud

Ystad Artikeln publicerades
Elbussar borde förbjudas, anser insändarskribenten
Foto: Mark Hanlon
Elbussar borde förbjudas, anser insändarskribenten

Det förekommer då och då artiklar i tidningen om den förestående elkrisen i landet och i synnerhet då i söder. Men för att lösa detta finns inget annat sätt än att minska elförbrukningen och därför måste det införas ett antal förbud vad gäller användandet av el

Jag vill till att börja med föreslå följande:

Förbjud alla eldrivna fordon (sparkcyklar, cyklar mopeder, bilar, bussar, spårvagnar och tåg). Använd i stället muskelkraft, bensin, olja och ånga.

Förbjud all eluppvärmning av fastigheter.

Förbjud helt onödiga leksaker som mobiltelefoner och plattor av olika slag, och därmed tillhörande basstationer och centraler.

Förbjud alla privata datorer och tillhörande centraler.

Förbjud alla industrier och andra anläggningar som är storförbrukare av el. Om de absolut nödvändigtvis behöver el, måste de själva, på plats, producera den el de behöver. Förslagsvis i ångdrivna generatoranläggningar.

Förbjud all onödig belysning, både privat och offentlig. Speciellt vid denna årstiden dräller det av belysning som int fyller någon som helst funktion, utan mer är irriterande.

Ett må vore att anpassa elförbrukningen till den nivå vi hade på 1950-talet och om inte detta räcker så kan 1940-talets förbrukning vara nästa mål.

Men vi måste även producera mera el. Det finns många bäckar och åar med vattenfall som är lämpliga för småskalig elproduktion i närheten av förbrukarna. Utnyttja dessa resurser.

Lars P Persson

Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.