GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elna Magnusson: Det skär i hjärtat att det inte blir någon studentdag på Malenagymnasiet

Tidigt i våras kom information från Malenagymnasiet. ”I år blir det ingen student på skolan, ingen utspark och inga sammankomster eller folksamlingar. Vi har ingen möjlighet att arrangera student, utspark eller några sammankomster som gör att många människor samlas”.
Malenagymnasiet brukar ha sitt utspring på Sjöbo gästis. men i pandemins tidevarv är inget som vanligt.
Malenagymnasiet brukar ha sitt utspring på Sjöbo gästis. men i pandemins tidevarv är inget som vanligt.
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I information står också att studentfirande är privata arrangemang och att skolan aldrig varit delaktiga i studentfester.

Skolan skrev att de hoppades på att studentdagen, 17 juni, kunde firas, trots stängd skola. I slutet av information stod ”vid eventuella lättnader i restriktioner så kan planering komma att förändras”.

Några av er tänker att detta inte är viktigt, världsläget är annorlunda, det finns större bekymmer än en studentdag: Ni har helt rätt, på många vis.

Men det betyder inte att våra unga vuxna som lämnar Malenagymnasiet inte får vara besvikna eller uppgivna för att det inte blir som vanligt.

Under sista veckorna har Ystads Allehanda rapporterat om skolor i grannkommuner som hittar lösningar, utan att kringgå restriktioner.

Jag har lyssnat på besvikelsen och oförståelsen över att det inte kan ske någon form av avslut på studentdagen.

Många har försökt sig på att föra en dialog med skolan, elever, mail från föräldrar, telefonsamtal och i Ystads Allehanda 2 juni står det att det blir student med anhöriga på Malenagymnasiet.

Efter att restriktioner lättats upp får två anhöriga per elev närvara. I artikeln framkommer det att klasserna går ut på olika dagar under sista veckan.

Rektor Petra Roth uttalar att dagarna är planerade sedan tidigare. Bland annat handlar det om att det ska finnas personal i köket.

Skolan kan inte planera om för bland annat ska det finnas personal i köket, jag tror eleverna klarar sig utan mat om det är det som är avgörande.

Den 4 juni kommer information med nytt datum om sista avslutningsdagen och att två anhöriga får möta upp. Ni utgår från att anhöriga har arbete med kort ansökan för beviljad ledighet. Längst ned står med fet text: Studentdagen är fortsatt 17 juni, som man firar med släkt och vänner.

Jag vet att lärare har slitit för att klara uppdraget och tagit nya höjder i flexibilitet. Jag vet att ni inte har ansvar för studentens privata fester. Jag önskar eller begär inte att restriktioner ska undvikas. Alla vet att det inte blir som vanligt.

Alla vet och det skär i hjärtat att det inte blir någon studentdag och jag är helt övertygad om att en skola som Malenagymnasiet med tillgång till en enorm skolgård hade haft möjlighet att skicka ut tre klasser med mellanrum 17 juni.

Elna Magnusson, Tomelilla