Insändare

Emma Nensén: Det är med tungt hjärta jag lämnar skolan i Simrishamn

Den 15 februari skrev Sveriges lärares lokalombud om arbetsmiljön och arbetsbelastningen för lärare i Simrishamns kommun. Sveriges lärare uppmanar politikerna att ta ansvar för skolan i Simrishamn och bryta trenden med “effektiviseringar”.
Simrishamn • Publicerad 25 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrishamns kommun måste bestämma sig för hur man ska hantera till exempel Nova gymnasium, menar Emma Nensén
Simrishamns kommun måste bestämma sig för hur man ska hantera till exempel Nova gymnasium, menar Emma NensénFoto: Peter Hellemarck

Som snart före detta lärare på Nova gymnasium bekräftar jag att det går inte att tala om att driva en kvalitativ undervisning samtidigt som lärartätheten minskas och arbetsbelastningen ökar.

Under hösten har administrativa uppgifter ökat, mentorskap tillkommit och undervisningstimmar skjutit i höjden. När ledningens ansvar är att minska administrativa arbetsuppgifter har det på Nova gymnasium istället ökat, utan dialog med lärarkollegiet.

Det är nya sätt att föra närvaroregistrering, utvärdering av undervisningen direkt hämtat från friskolans modeller, otaliga timmars uppföljningsarbete och utvärdering av otaliga enkäter. Samtidigt tystas kollegiet av ledningen när det ifrågasätts och klimatet på skolan har snabbt gått från trivsamt till en utpräglad tystnadskultur.

Många lärare upplever en ohälsosam stress, som inte tas på allvar. I takt med ökad stress och orimliga förväntningar på flexibilitet har också arbetsmiljön blivit markant påverkad.

Utöver den administrativa bördan förväntas vi också täcka upp för varandra när vi är sjuka, vabbar, är på utbildningar eller annat. Värdefull planeringstid äts upp av vikariat, tid som vi får kompensera för själva.

Samtidigt har antalet tjänster minskat med flera hundra procent. Det innebär att antalet vuxna personer tillgängliga för eleverna i skolan är färre och antalet personer som kan vikariera är färre.

Personalen vänder ut och in på sig själva för elevernas skull, men hur länge är det hållbart?

Budget för skolan är inte beslutat i dagsläget, samtidigt hänvisas till budgeten i tid och otid. Att vi förflyttar oss över tre huvudbyggnader och inte har tillgång till tillräckligt många salar med tillräckligt god ventilation är bara petitesser som vi inte ens hinner fundera över.

Det finns tyvärr inte längre förutsättningar att utföra jobbet och därför har jag med tungt hjärta nu bestämt mig för att lämna Simrishamns kommun. Kvar blir mina kollegor med hög kompetens, många års erfarenhet och med sikte på elevernas bästa. Kvar är också eleverna.

Om ni, Simrishamns kommun, är rädda om elever och lärare, om ni värnar om kvalitet på undervisningen och trygga relationer, då gäller det att visa det innan det är försent. Om kommunen vill att framtidens ungdomar ska välja Simrishamn måste politikerna våga satsa.

Emma Nensén, lärare på Nova gymnasium