GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eva-Britt Bergquist och My Henriksson: Är trygghetsboende ett alternativ för dig när du är 70+?

Förhoppningsvis ska äldre som inte behöver omvårdnad på ett särskilt boende, men som önskar sig mer trygghet och social samvaro, kunna se denna boendeform som ett attraktivt val.
Ystad • Publicerad 13 juni 2022 • Uppdaterad 15 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trygghetsboende
TrygghetsboendeFoto: Richard Lyons/TT

Betydelsen av att leva ett aktivt och socialt liv är av central betydelse för många, men det är dock inte alltid så självklart att äldre har denna möjlighet.

Det som är utmärkande är att det ska finnas gemenskapslokaler för måltider, aktiviteter och sociala träffar. De boende hyr var sin lägenhet och man väljer själv om man vill delta i gemensamma aktiviteter eller inte. Under veckodagarna brukar det finns en trygghetsvärd/värdinna som anordnar aktiviteter och ger de boende stöd med diverse uppgifter.

Utöver aktiviteter som trygghetsvärden/värdinnan initierar kan det på boendet anordnas med besök av exempelvis frisör och fotvårdsspecialist, som erbjuder sina tjänster till de boende. Vårdcentralen kan anordna med vaccinering vilket kan underlätta för de boende, istället för att de ska behöva besöka en vårdcentral.

Vi är runt 32 000 invånare och antal äldre förväntas att öka. Vår uppfattning är att det behövs flera trygghets boenden än de som finns idag. Utformning och byggnation av trygghets boenden bör ske i utifrån de äldres önskemål och krav.

Det behöver inte alltid vara kommunen som äger trygghets boendet utan det kan vara en privat verksamhet som är hyresvärd, men där kommunen driver servicen. Alternativt kan bostäderna vara bostadsrätter, men att kommunen driver själva verksamheten.

Vi är nog många som såg tv-programmet där en grupp barn besökte ett boende för äldre. Vilket fantastiskt initiativ, det vill vi verkligen praktisera i Ystad. Tänk om vi kan ordna så att de äldre på våra boenden med jämna mellanrum får besök av barn.

Ofta får de som bor på ett trygghetsboende viss service och omsorg från hemtjänsten. Det kan exempelvis vara hjälp med städning, inköp och promenader.

Vår förhoppning är att personalen inom hemtjänsten lättare ska kunna samordna sitt arbete när flera av de personer som de hjälper bor i samma byggnad. Även att det kan bli lättare för personalen att arbeta i team och att stötta varandra ser vi som en stor fördel. Det kanske kan öppnas möjligheter för personalen att arbeta inom övrig verksamhet på trygghets boendet, som exempelvis att delta vid olika aktiviteter.

Har du tankar och idéer om hur du ser på att bo i ett trygghetsboende så kom gärna och prata med oss i valrörelsen.

Eva-Britt Bergquist (KD), Ystad

My Henriksson (KD), Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.