unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Eva Clausson och Håkan Eriksson (C): Varför snabbtågshastighet i det politiska arbetet i Ystad?

Vi som är förtroendevalda politiker företräder de personer som röstat på oss och vi företräder också det parti vi har bakom oss och talar för detta.
Nya rådhuset ystad
Nya rådhuset ystad
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Många är vi som helhjärtat brinner för att göra både Sverige och vår lokala kommun till en bättre plats att leva och bo i och ofta innebär det mycket ideellt arbete.

En del av det politiska arbetet kan vara att sitta med i nämnder, i styrelser eller fullmäktige.

Sammanträden är viktiga både till innehåll och form. Formen för mötena ger en ram för att demokratiska åsikter ska kunna diskuteras.

Många beslut som fattas kan ha stor juridisk räckvidd. Det kan vara alltifrån stora miljonprojekt till saker som berör enskilda människors liv och framtid. Därför är det oerhört viktigt att allt går rätt till innan beslut ska fattas.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Tillförlitliga beslutsunderlag är grunden. Framförhållning en annan.

Handlingar till sammanträdena ska skickas ut minst en vecka innan ett möte men handlingar kan komma senare eller till och med strax före ett möte. Sena handlingar försvårar självklart möjligheten att sätta sig in i ärendet. Sena handlingar bör därför vara mer undantag än regel!

När vi som förtroendevalda i Ystads kommun märker att här pågår saker som på sikt kan hota demokratin och också kommuninnevånarnas bästa för ögonen är det vår skyldighet att stanna upp och fråga oss vad det är som pågår. Det är precis det vi gör nu!

Vad är det för arbetsordning i det politiska arbetet som har börjat gälla i Ystad kommun? Gång på gång upplever vi och våra aktiva partikamrater en så kallad förändrad arbetsordning som har blivit allt vanligare i många av våra nämnder men även i vissa styrelser. Det gäller dock inte alla.

Nya ärenden läggs allt oftare till på dagordningen väldigt sent och det har även blivit allt mer bråttom att fatta beslut. Ärendena drivs på mycket snabbt utan någon som helst information eller framförhållning.

Detta ger inte möjlighet att gå tillbaka till respektive partigrupper för diskussion kring frågorna.

Ingen av oss undertecknade tycker om att dra saker i ”långbänk” utan vissa beslut ska kunna klubbas igenom snabbt. Men i en del ärenden måste det ges större möjlighet än vad som ges idag till fördjupade diskussioner inom respektive parti.

Varför då denna brådska? Viktiga ärenden ska tålas att diskuteras innan beslut ska fattas. För- och nackdelar måste kunna läggas på bordet samtidigt som vi politiker måste respektera varandras olika åsikter.

Förändringar och utveckling sker hela tiden och vi måste alla hänga med i samhällsutvecklingen. Demokratin kan dock hotas med denna nya arbetsordning då det inte ges möjlighet att föra diskussioner inom det egna partiet eller över partigränserna, till exempel inom oppositionen.

När det handlar om sena handlingar i ärenden där snabba beslut forceras fram då börjar man undra om det finns det en dold agenda eftersom beslut måste tas i samma hastighet som ett snabbtåg…

Eva Clausson

Ordförande Centerpartiet Ystad

Håkan Eriksson

Vice Ordförande Centerpartiet Ystad