GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eva Hallmer Lindahl och Per-Olof Lind: Vi behöver en äldrecentral i Ystad

Vi har i Liberalerna arbetat i mer än tio år för att upprätta familjecentraler i alla kommuner i Skåne. I Ystad finns ett beslut sedan länge på detta och planeringen för en sådan är i full gång.
Ystad • Publicerad 17 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att människor ges möjlighet till delaktighet även på äldre dar tycker skribenten apropå en artikel i Norra Skåne den 31 maj.Foto: SCANPIX
Det är viktigt att människor ges möjlighet till delaktighet även på äldre dar tycker skribenten apropå en artikel i Norra Skåne den 31 maj.Foto: SCANPIX

Utgångspunkten är att samla kunskap och kompetens kring barn och familj i syfte att tidigt upptäcka och åtgärda behov antingen det handlar om socioekonomiska eller hälsorelaterade frågor. En samverkan mellan Region Skåne och kommun.

Liberalerna i Ystad menar att samma koncept behövs för äldre, en äldrecentral.

Utgångspunkten är primärvården men med kunskap och kompetens kring äldre. En särskild verksamhet i samverkan med kommunen. Geografiskt samorganiserad, med läkare, distriktssköterska, silviasystrar, arbetsterapeut, fysioterapeut, biståndshandläggare, anhörigstöd etcetera. och som finns under samma tak. Kommunens äldreservice och en vårdcentral för äldre på ett och samma ställe, ett telefonnummer och samma personal samt hög och lätt tillgänglighet.

Denna organisation skulle ge förutsättningar för att tidigt upptäcka och åtgärda psykiska såväl som fysiska hälsorelaterade problem, samtidigt som man kan utveckla ett förebyggande fokus.

Ett samlat grepp om äldres livssituation, en samverkan mellan Kommun och Region.

Liberalerna i Ystad vill satsa mer för de äldre, vi vill även bygga fler trygghetsboende och med närhet till särskilda boenden. Vi vill ha en långsiktig utbyggnadsplan för detta så när behovet uppstår skall det finnas en plats att erbjuda.

Trygghetsboende ger tillgång till service vilket underlättar vardagen och ger trygghet. Där finns också tillgång till samlingslokaler och restaurang vilket ger möjlighet till socialt umgänge och som i sin tur kan minska känslan av ensamhet.

Eva Hallmer Lindahl (L), Per-Olof Lind (L), Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.