unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fastighetsägarna: Vårt gemensamma ansvar att Ystads stadskärna lever vidare

Ingen vet hur länge coronavirusets utbrott kommer att pågå. De slutgiltiga ekonomiska konsekvenserna är därför svåröverskådliga i Skåne såväl som i Ystad.
Gågatan Ystad.
Gågatan Ystad.
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Idag upplever butiker, restaurangnäringen, hotellbranschen samt kultur- och resesektorn oöverträffade intäktsbortfall.

Enligt en enkätundersökning, med över 570 respondenter, som vi har skickat ut till fastighetsbolag i Skåne, Blekinge och Kronoberg, visar att fastighetsägare inte på något sätt är undantagna från krisens allvarliga effekter.

De flesta fastighetsägare är småföretagare, det vill säga att de äger mellan en och tre fastigheter, och mer än hälften svarar att deras eget fastighetsbolag kommer att påverkas i stor omfattning.

På samma sätt som butiker är beroende av sina kunder, är fastighetsägare beroende av sina hyresgäster eftersom hyran är den enda intäkten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Vi har nu att förhålla oss till det statliga stödpaket riktat till lokalhyresgäster. Men det är tydligt att det har gått fort och att modellen inte har blivit utformad på ett optimalt sätt.

Det finns branscher som inte upplever en ekonomisk nedgång. Färsk statistik från Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att dagligvaruhandelns butiker upplever högre aktivitet än vanligt. Generella hyreslättnader är varken möjliga eller rimliga.

Stödpaketet omfattar fler verksamheter än vad som först aviserades. Vi förstår till fullo viljan att satsa på mindre butiker inom sällanköpshandeln och besöksnäringen.

Men nu inkluderas även bland annat branscher som knappast kan vara i behov av en tillfällig hyresreduktion.

Ska branscher som inte är drabbade av krisen och som går bättre nu än tidigare få lägre hyra, samtidigt som kvarterskrogen går igenom ett stålbad?

Både hyresgästers och hyresvärdars ekonomiska situation ser väldigt olika ut, och det är inte givet att fastighetsföretaget alltid är den starkare parten.

När vi frågar våra medlemmar vad de gör för sina hyresgäster så är svaret tydligt: de gör mycket.

Den enkät som vi skickat ut ger en ögonblicksbild och visar att åtta av tio fastighetsägare har vidtagit, eller kommer att vidta, åtgärder för att stötta sina hyresgäster. Det kan bland annat röra sig om övergång från kvartalshyra till månadshyra, uppskov på hyran i olika former, hyresreduktioner eller hyresfria månader.

Enkäten vi genomfört är en ögonblicksbild, den visar på både krisinsikt och ansvarstagande från de fastighetsägare som svarat. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att Ystads levande stadskärna finns kvar även efter krisen.

Joakim Lindström

Fastighetsägarna Syd, ordförande

Tobias Persson

Fastighetsägarna Ystaddistriktet

Läs mer

Det är byggnaderna runt sockersilon som ska rivas. Tackel & tågs byggnader är privatägda och kommunen hoppas att de blir en del av den framtida Hamnstaden.

Ystad

Rivning för Hamnstaden skjuts upp: ”Vi vet inte när vi har pengar”

Coronapandemin har stoppat arbetet.

Köpenhamns damlag får hemmaplan – i Ystad!

Amerikansk fotboll

Köpenhamns damlag får hemmaplan – i Ystad!

Historisk match i amerikansk fotboll.

Volleyboll: EM-resan tog slut för Jacob från Ystad

Sport

Volleyboll: EM-resan tog slut för Jacob från Ystad

Slutade på 17:e plats i den turkiska sanden

Ystad

Bedrägeri: Försökte handla med falsk femhundring

När kassörskan blev misstänksam betalade männen med kort och försvann.

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Trafik

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.

Ystad

Polisen: Man misshandlad och hotad på torget

”Tog hoten på allvar och blev rädd.”