Annons
Insändare

Fel att inte utdöma vite för skolfrånvaro

Det är lätt att tycka att rigida byråkrater och prestigefyllda politiker vill omöjliggöra för en familj att vara tre månader i Thailand med sina barn. Vi har dock en skollagstiftning som är ett resultat av många års problem med ogiltig frånvaro i skolan.
Skåne • Publicerad 8 februari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Familjen i Thailand slipper vite, men det beslutet kommer inte att påverka hur kommunen ser på framtida ansökningar, menar kultur- och utbildningschef Stefan Ahlbäck
Familjen i Thailand slipper vite, men det beslutet kommer inte att påverka hur kommunen ser på framtida ansökningar, menar kultur- och utbildningschef Stefan Ahlbäck

När föräldrar som haft råd åkt i väg på utlandssemestrar, ofta mellan lov eller för att förlänga lov, så har klassrumsbänkar stått tomma.

Eleverna i en skolklass är beroende av varandra så att undervisningen kan flyta fram i ett gemensamt tempo.

Annons

Trycket på lärare och rektorer att ge ledighet har varit mycket stort från många föräldrar. Med anledning av detta har skollagstiftningen skärpts och endast synnerliga skäl ska kunna ge möjlighet till längre ledighet. Det ska således inte hända att elever är mer lediga än vad loven ger utrymme för.

I det nu aktuella fallet har rektor, förvaltning och nämndens majoritet följt lagtexten. Ett överklagande till förvaltningsrätten har gett nämnden rätt.

Ändå passar den så kallade treklövern på att utnyttja den situation som uppstår när en socialdemokratisk ledamot är sjuk och de själva kan sätta in en moderat ledamot.

Vad sänder nu Gunilla Andersson såsom vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och hennes kamrater för signaler? De signalerar att det inte är så farligt att barn byter skolmiljö i tre månader och sedan kommer tillbaka.

Med 45 års erfarenhet från skolan är det välkänt att varje skolbyte ofta medför en anpassningsprocess om cirka en termin innan eleven funnit sig tillrätta i den nya miljön och kan prestera i enlighet med sina förutsättningar.

Det är ingen tillfällighet att skollagen skriver ”En elev… ska delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen”.

Därutöver signalerar Moderaterna att föräldrar kan göra som de vill, det får ändå inga konsekvenser.

Den fleråriga match som har varit för att förhindra ogiltig frånvaro undergrävs nu. Ledighetsansökningar som avslås kan nu negligeras.

En ytterligare signal är att politiker kan strunta i lagstiftning. ”Synnerliga skäl” blir plötsligt irrelevant som lagstiftningstext.

Heder åt ordföranden i barn- och utbildningsnämnden och de partier som värnar om rättssäkerhet och likabehandling. Hoppas att det finns en förståelse i Ystad för barnens egna behov och pedagogikens behov än vad vice ordföranden Gunilla Andersson och hennes kamrater har förståelse för.

Annons

Det är viktigt att deras beslut inte får de konsekvenser vi oroar oss för.

Cecilia Magnusson-Svärd, oppositionsråd (S)

Kurt Westlund, tidigare 1:e vice ordförande i Sveriges skolledarförbund

Annons
Annons
Annons
Annons