Annons
Insändare

Feministiskt initiativ: Hur är det möjligt att Simrishamn saknar kulturlokal?

Vid senaste fullmäktige i Simrishamn diskuterades behovet av en lokal för kultur. Detta efter en interpellation från Feministiskt initiativ.
Simrishamn • Publicerad 8 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sedan Grand lades ner har saknar Simrishamn – av alla kommuner –en samlingslokal för kulturaktiviteter. ”Nu behöver vi vara många som höjer rösten för kulturens förutsättningar!”, skriver Feminstiskt initiativ.
Sedan Grand lades ner har saknar Simrishamn – av alla kommuner –en samlingslokal för kulturaktiviteter. ”Nu behöver vi vara många som höjer rösten för kulturens förutsättningar!”, skriver Feminstiskt initiativ.Foto: Torun Börtz

Behovet har påtalats länge av många och kultur- och fritidsnämndens ordförande berättade att nämnden så sent som i mitten på maj gett förvaltningen i uppdrag att ”utreda möjlig placering av och investeringskostnader för konsthall och scenkonstlokal i Simrishamn”.

Frågan har nu stötts och blötts i snart 20 år! Valfisken var en blygsam början till ett mindre kulturhus men hur utvecklades det?

Annons

Jo det har avvecklats! Nu är där enbart ett bibliotek. Ett mycket bra sådant, men ingenting mer.

Den centrala teaterbiografen Grand, som trots alla sina brister ändå kunde ta emot mindre scenföreställningar av bio, musik och teater, är idag helt tillbommad.

Skillinge teater, även om den skulle vinterbonas i morgon dag, ligger för långt utanför centrum.

Samtidigt ser vi hur det nu växer fram en helt ny stadsdel centralt i Simrishamn – Skansen. Här finns ett tillfälle till nytänkande och nybyggande. Men då är det bråttom.

Just därför är vi väldigt oroade efter debatten i fullmäktige. Den utredning som nämnden beställt har nämligen ingen tidsplan överhuvudtaget och det fanns till och med en ledamot från alliansen som menade att utredningen först måste fastställa behovet, det vill säga vi ska först utreda om vi verkligen behöver en lokal. Igen.

Man tar sig för pannan.

Här har kulturutövare från alla olika områden, tillsammans med kommunens många kulturengagerade invånare, i decennier framfört krav på just detta och då ska tydligen själva behovet utredas igen! Nu behöver vi vara många som höjer rösten för kulturens förutsättningar!

Gudrun Schyman, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, Feministiskt initiativ

Lisbeth Hagerman, ledamot i kultur- och fritidsnämnden, Feministiskt initiativ

Staffan Olzon, ledamot i samhällsplaneringsnämnden, Feministiskt initiativ

Annons
Annons
Annons
Annons