Annons
Insändare

Fett valfläsk för den skånska vården

Om ett halvår är det allmänna val. Då dukar Socialdemokraterna upp med fett valfläsk i hopp om att väljarna ska glömma den magra kost som partiet tidigare har serverat.
Ortsdatering • Publicerad 31 mars 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det gäller att ha koll på i vilken riktning valvinden blåser och när opinionen pekar på att vården är den viktigaste frågan − ja, då trollar statsminister Löfven fram storsatsningar på sjukvården.

I en debattartikel i DN lovar han 14 000 fler vårdanställda till 2022. ”Svensk sjukvård behöver fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare”, skriver han och fortsätter med att sjukvård ska ges i tid och att ”personalen ska ha tid för sjukvård” − konstateranden som kan tyda på ett sent uppvaknande.

Annons

Problemen i vården, som kan förklaras med bland annat personalbrist och resurskrävande läkaradministration, är ingen nyhet och i Region Skåne har vi Sverigedemokrater under lång tid, men för döva öron, lagt fram åtskilliga förslag på en förbättrad hälso- och sjukvård.

Med vår budget hade Skåne fått fler vårdplatser, fler läkare och sjuksköterskor samt utbyggd primärvård. Genom att skära i administration, partistöd och politikerarvoden hade ytterligare miljoner kunnat läggas på vården.

Hur det går med de S-märkta vallöftena vet vi. Inför valet 2014 lovade Henrik Fritzon − precis som hans partibroder Stefan Löfven nu gör − krafttag inom vårdsektorn: 300 fler vårdplatser och 2 000 fler vårdanställda. Men av det valfläsket blev det inte ens en tunn buljong.

Vårdplatserna blev i själva verket cirka 300 färre, motsvarande tio procent av regionens samtliga vårdplatser. I Ystad och Trelleborg blev situationen ännu värre − här minskade vårdplatserna med 30 procent medan Helsingborg förlorade 17 procent.

Och vad blev det av det utlovade personaltillskottet på 2 000 personer? Mellan 2014 och 2016 fick regionen 169 fler administratörer och 189 handläggare.

Sjuksköterskor, den kategori som regionen har störst behov av, blev däremot bara 152 fler. Barnmorskorna är nu 18 färre och de medicinska sekreterarna minskade med 34.

Det Skåne behöver är inte fagert formulerade illusioner som inte håller måttet utan ett parti som satsar på sjukvården − på riktigt. Och det gör vi Sverigedemokrater.

Patrik Jönsson, Regionråd

Sverigedemokraterna Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons