GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Figge Bergguist: Sverigedemokraterna försöker förminska sin bakgrund

När en insändare inleds med ”Så här ligger det till …” brukar jag vanligtvis inte fortsätta läsa, men när jag såg att den var skriven av två framstående Sverigedemokrater i Tomelillas kommunfullmäktige blev jag nyfiken på vilka stolligheter de nu hade hittat på.
Det var glest bland bänkraderna på kommunfullmäktige under måndagen. Men debattlusten var intakt.
Det var glest bland bänkraderna på kommunfullmäktige under måndagen. Men debattlusten var intakt.
Foto: Henrik Ekblom Ystén
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Och så klart var det de gamla vanliga flosklerna på temat invandrarhat, den här gången förklätt till en påstådd vurm för kvinnlig frigörelse.

Det handlade om deras förslag om att förbjuda flickor att ha huckle på sig i skolan, en fråga som Sverigedemokraterna i flera kommuner tidigare gjort sig löjliga med.

Nu har alltså turen kommit till Tomelilla, där vi hittills har varit relativt befriade från de allra stolligaste idéerna från den kanten. Den fristen verkar vara historia nu.

Sverigedemokraterna har de senaste åren velat komma in i värmen och vill ses som ett parti bland andra, normaliseras och locka väljare även från grupper som inte gärna lägger sin röst på högernationalistiska extrempartier.

Men det är med den här typen av förslag, att förbjuda en viss klädsel som finns i en viss kultur, man visar sitt rätta ansikte.

Sverigedemokraterna skapades för bara drygt 30 år sedan av ett gäng som bestod av övertygade organiserade nazister, bland andra Gustav Ekström och Gösta Bergquist, tillsammans med ett antal renrakade nazianstrukna huliganer från BSS, Bevara Sverige svenskt.

Ideologin härstammade från starkt nationalistiska och rasistiska rörelser. En av partiets första partiledare var den kände nazisten Anders Klarström med rötter i nynazistiska Nordiska rikspartet. Han ledde Sverigedemokraterna mellan 1992 och 1995.

Att Sverigedemokraterna försöker förminska och relativisera sin bakgrund är förståeligt, vilket parti som helst med den bakgrunden skulle göra det, men att göra det samtidigt som man lägger gravt rasistiska och främlingsfientliga förslag hjälper inte deras sak.

Figge Bergquist

Tomelilla

Läs mer