1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Figge Bergguist: Sverigedemokraterna försöker förminska sin bakgrund

När en insändare inleds med ”Så här ligger det till …” brukar jag vanligtvis inte fortsätta läsa, men när jag såg att den var skriven av två framstående Sverigedemokrater i Tomelillas kommunfullmäktige blev jag nyfiken på vilka stolligheter de nu hade hittat på.
Det var glest bland bänkraderna på kommunfullmäktige under måndagen. Men debattlusten var intakt.
Foto: Henrik Ekblom Ystén

Och så klart var det de gamla vanliga flosklerna på temat invandrarhat, den här gången förklätt till en påstådd vurm för kvinnlig frigörelse.

Det handlade om deras förslag om att förbjuda flickor att ha huckle på sig i skolan, en fråga som Sverigedemokraterna i flera kommuner tidigare gjort sig löjliga med.

Nu har alltså turen kommit till Tomelilla, där vi hittills har varit relativt befriade från de allra stolligaste idéerna från den kanten. Den fristen verkar vara historia nu.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Sverigedemokraterna har de senaste åren velat komma in i värmen och vill ses som ett parti bland andra, normaliseras och locka väljare även från grupper som inte gärna lägger sin röst på högernationalistiska extrempartier.

Men det är med den här typen av förslag, att förbjuda en viss klädsel som finns i en viss kultur, man visar sitt rätta ansikte.

Sverigedemokraterna skapades för bara drygt 30 år sedan av ett gäng som bestod av övertygade organiserade nazister, bland andra Gustav Ekström och Gösta Bergquist, tillsammans med ett antal renrakade nazianstrukna huliganer från BSS, Bevara Sverige svenskt.

Ideologin härstammade från starkt nationalistiska och rasistiska rörelser. En av partiets första partiledare var den kände nazisten Anders Klarström med rötter i nynazistiska Nordiska rikspartet. Han ledde Sverigedemokraterna mellan 1992 och 1995.

Att Sverigedemokraterna försöker förminska och relativisera sin bakgrund är förståeligt, vilket parti som helst med den bakgrunden skulle göra det, men att göra det samtidigt som man lägger gravt rasistiska och främlingsfientliga förslag hjälper inte deras sak.

Figge Bergquist

Tomelilla

Läs mer

Ystad

Misshandel: Slog kvinna i ansiktet – för att hon inte hade cigaretter

Oprovocerade misshandeln skedde när kvinnan var ute med hunden.

Ystad

Ombyggnad: Färre p-platser oroar

Parkering byggs om.

Skurup

Skurup: Företagare slår tillbaka: ”Vill plocka politiska poäng”

Företagare känner sig påhoppad med anklagelser om barnarbete

Fotboll

Sjöbo vann med tennissiffror: ”Bränner ändå åtta-tio frilägen”

Sjöbo besegrade FC Hessleholm med 6–0.

Nyheter

Kostnaderna för åskskador slår rekord i år – så här skyddar du dig

Det varma vädret innebär större risk för åskväder, som i sin tur kan föra med sig skador på fastighet och hemelektronik.

Guide

Här hittar du den bästa glassen

Hemlagad glass serveras på många ställen i sydöst!