GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Figge Bergkvist: Kopplingar till Putin får man leta efter i andra partier

Den senaste tiden har några av oss i Vänsterpartiet Tomelilla blivit beskyllda för att vara ”Putin-älskare”. Vi ställer oss förstås helt oförstående till detta, hur har en sådan villfarelse ens kunnat uppstå?
Politik • Publicerad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Mikhail Klimentyev

Kanske det handlar om att man förväxlar Putin med det gamla Sovjet, som Vänsterpartiet gjorde slut med för några decennier sedan, och som ju faktiskt upplöstes för över 30 år sedan (faktiskt bara ett par år efter att några aktiva nazister och skinnskallar skapade Sverigedemokraterna 1988).

Idag finns det väl ingen utanför Ryssland som älskar Putin. Jo, det är klart det finns några. Ett antal despoter i länder som Ungern, Turkiet, Kina och Brasilien exempelvis. Och så Jimmie, Åkesson förstås, som har svårt att välja mellan Putin och Biden.

Ändå blir vi pådyvlade varma känslor för denna galning. På Tomelilla marknad i juli hände det flera gånger att någon kastade ur sig ”j-a putinälskare” från marknadsbesökare som passerade vårt tält. Jag försökte få igång en diskussion kring detta, men det var man inte intresserad av.

Det har även hänt att en framstående aktiv moderat politiker hävt ur sig samma sak till en av våra ledamöter i fullmäktige. Det är nästan ännu värre än om någon okänd dåre skriker det på marknaden , då handlar det om ett politiskt påhopp som är svårt att bemöta på ett sansat sätt.

Dagens vänsterparti har självklart inga som helst kopplingar till Ryssland eller envåldshärskaren Vladimir Putin. De kopplingarna får man leta efter i andra partier, gärna då de som står allra längst ut till höger på den politiska skalan. Och man behöver inte leta länge!

Figge Bergquist

Vänsterpartiet Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.