Annons
Insändare

Fredric Strömberg: Okunskap och ointresse bakom de nerdragningar som drabbar folkbildningen

Regeringen har presenterat neddragningar på 500 miljoner kronor på studieförbundens verksamhet och nu vill de istället satsa på utbildningar som ger ”riktiga jobb”. Vem är det då som får och vem förlorar?
Skåne • Publicerad 22 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Studieförbundet vuxenskolan drabbades av minskade anslag från regeringen.
Studieförbundet vuxenskolan drabbades av minskade anslag från regeringen.Foto: Hilda Frankki

En av folkbildningens främsta uppgifter är att erbjuda en möjlighet för alla som av olika skäl inte kunnat ta del av den utbildning som erbjuds i samhällets regi.

Regeringens intresse för utbildningar som leder till ”riktiga jobb” är lovvärt, men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om traditionella akademiska vägar.

Annons

Folkbildningen har alltid haft ett brett inkluderande syfte och spelar en avgörande roll genom att erbjuda kunskap som inte bara kan ge ”riktiga jobb” till dem som annars kanske inte hade haft den möjligheten.

Den bidrar även till att minska utanförskap, främja samhällsengagemang, öka människor möjligheter och förutsättningar vilket inte minst gäller för människor med funktionsnedsättning, de som står långt från arbetsmarknaden och de ofrivilligt ensamma äldre.

På Österlen har vi bland annat erbjudit möjlighet för personer med intellektuell funktionsnedsättning att lära sig om hur de kan delta i våra gemensamma demokratiska val. I detta har flertalet lokala politiker deltagit.

Själva politiken måste göras tillgänglig och det är något som vi har möjliggjort tack vare statens bidrag till folkbildningen. Tillsammans föreningslivet arbetar vi för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre.

Vi är dessutom arbetsgivare som hyr lokaler och köper tjänster och varor lokalt.

De minskade resurserna kommer att ha en betydande och kännbar inverkan på vårt viktiga arbete på Österlen. Det är med stor sorg som vi nu tvingas mobilisera kraft för att inte vända ryggen mot föreningslivet och utsatta grupper.

De motiv som lyfts fram som argument för neddragningarna är dessutom bara ett bevis på okunskap och ointresse från rikspolitiken att lära känna vår verksamhet.

Att slänga sig med uttryck som ”vuxnas fritidsaktiviteter” är bara bevis på vilket inflytande Sverigedemokraterna har på politiken och rörelsen mot ett väldigt polariserat samhälle. Det är det sista vi vill ha nu. Gemenskap människor emellan är viktigare än någonsin och ingenting blir bättre av att förenkla eller raljera.

Sammanfattningsvis är vi en betydelsefull aktör som bidrar till samhällets utveckling och människors personliga tillväxt på Österlen. Långt ifrån en lekskola, utan istället en resurs som hjälper människor oavsett förutsättning att utveckla sig, engagera sig i samhället och bli aktiva medborgare, vilket är en grundläggande faktor för ett demokratiskt samhälle.

Fredric Strömberg, Simrishamn

Studieförbundet Vuxenskolan

Annons
Annons
Annons
Annons