GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fredrik Roxenius: Klargörande om tennisklubben i Nybrostrand

Fakta som svar på Göran Göranssons insändare ”Klubben har byggt padelbanor utan tillstånd” i YA 19 juli.
Nybrostrand • Publicerad 21 juli 2021
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Padelbana i NybrostrandNybrostrand tennisklubb
Padelbana i NybrostrandNybrostrand tennisklubb
Foto: Mark Nordvall Hanlon

Nybrostrands tennisklubb, NTK, är en ideell förening som bildades 1965. I samband med bildandet övertog NTK nyttjanderättsavtalet till den mark där tennisanläggningen anlades.

1965 fanns inga andra byggnader i den delen av Nybrostrand, kringliggande hus började byggas först 1967, det vill säga de byggdes kring tennisanläggningen.

NTK har, enligt avtalet, nyttjanderätt så länge tennisverksamhet bedrivs vilket finns väl dokumenterat.

Under 2021 har klubben haft tennis- och padeltennisskola för 75 barn och ungdomar. Utöver dessa barn- och ungdomar har NTK:s anläggning, sedan padeltennisbanorna anlades, blivit mycket mer tillgänglig och inkluderande för personer i alla åldrar, då den nya sortens tennisspel är enklare än vanlig tennis.

Anläggningen nyttjas idag av flera 100 Nybrostrandsbor med flera i alla åldrar, av alla kön och på olika färdighetsnivåer.

NTK har under 56 år bidragit till Nybrostrands utveckling och tennisanläggningen, tillsammans med ”Hildas”, är byns naturliga samlingspunkt. Något att fundera över för dem som värnar om att landsbygden ska leva.

Här kan tilläggas att Hildas, numera öppet året runt (ovärderligt för byns invånare), startades en gång på 70-talet av NTK. Syftet med dåvarande Tenniskiosken var att kunna hyra ut tennisbanorna och att erbjuda service till byns invånare. 2005 sålde NTK Tenniskiosken till Hilda.

NTK är, som sagt, en ideell idrottsförening utan vinstintresse. Allt överskott återinvesteras i anläggningen och verksamheten. Till exempel kan nämnas att tennisbanorna har lagts om vid två tillfällen sedan det ursprungliga uppförandet, klubbstugan (bygglov och startbesked finns) återuppbyggdes efter brand 2012.

2019 anlades den första padeltennisbanan (bygglov och startbesked finns) och 2021 anlades de två senaste padeltennisbanorna (ej längre bygglovspliktigt i Ystads kommun).

NTK hyr ut sina banor för att få intäkter för att kunna bedriva sin verksamhet och ta hand om/underhålla anläggningen, på samma "kommersiella" sätt som till exempel tennisbanan i Löderup hyrs ut.

Varje år får NTK drygt 25 000 kronor i driftbidrag. Detta bidrag har klubben sökt genom att fylla i och tillhandahålla samtliga dokument som krävs, allt ytterst öppet och transparent.

NTK, det vill säga styrelsen och medlemmarna, tar gärna en diskussion kring vår framtida verksamhet men den ska bygga på fakta och förhoppningsvis vara i linje med föreningens ambition för Nybrostrands innevånare, det vill säga folkhälsa, engagemang, inkludering och glädje i fokus!

För styrelsen NTK,

Fredrik Roxenius

Ordförande sedan 1999 och Nybrostrandsbo sedan 1971

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.