Annons
Insändare

Froste Persson: Motsvarar förtroendevalda medborgarnas förtroende?

Ordet förtroendevald är egentligen inte komparativt. Ändå ställs olika krav på förtroendet. Till exempel en kommunal revisor åtnjuter ett högre förtroende, eller bör göra det, liksom kommunfullmäktigeledamöter, som är direktvalda.
Simrishamn • Publicerad 15 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunfullmäktige Simrishamn.
Kommunfullmäktige Simrishamn.Foto: Torun Börtz

I somras spreds högerpopulistisk, falsk, propaganda från revisionens ordförandes facebookskonto, han har tillsammans med hustrun. Detta väckte uppståndelse och många reagerade på det falska budskapet och olämpliga beteendet.

Så även revisorernas tillsynsorgan: Kommunfullmäktiges presidium, som bad om en förklaring. Enligt tidningsartikel intygade revisionens ordförande att datorn blivit ”kapad” och att polisanmälan skulle ske.

Annons

Polisen kan nu, glädjande nog, meddela att utredningen inte lagts ned. Lite smolk i glädjebägaren blir det när man samtidigt meddelar att man inte påbörjat utredning. Detta beror i sin tur, och här blir glädjebägaren riktigt grumlig, att man inte kan spåra någon anmälan.

Revisionens högste företrädare, som ska åtnjuta högsta förtroende, har alltså ljugit för revisionens tillsynsorgan, som givetvis litat på revisionens ordförandes ord.

Vilka konsekvenser drar kommunledningen och revisionen av detta?

Det är alltså inte heller utrett om facebookskontot varit hackat! Om inte har revisionens ordförande inte bara ljugit för tillsynsorganet utan för alla medlemmar i Simrishamns kommun. Hur förtroendeingivande är det?

Jag vidhåller tesen: Politiker ska inte granska politiker.

Froste Persson, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons