Annons
Insändare

Göran Brante: Avreglera inte Systembolagets monopol

Två centerpartister menar att det vore bra med gårdsförsäljning och att det inte hotar alkoholmonopolet (YA 7 december ”Varför slirar regeringen in gårdsförsäljning?”). Jag tror det är ett definitivt hot vad de än säger.
Skåne • Publicerad 9 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under sitt besök i Tomelilla kommun i somras fick Annie Lööf (C) en rundvandring på Österlenbryggarna, en lunch med utsikt över Brösarps backar samt en hel del inblickar i vad gårdsförsäljning av alkohol skulle innebära för bygden.
Under sitt besök i Tomelilla kommun i somras fick Annie Lööf (C) en rundvandring på Österlenbryggarna, en lunch med utsikt över Brösarps backar samt en hel del inblickar i vad gårdsförsäljning av alkohol skulle innebära för bygden.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Och även om det skulle gå att öppna upp för gårdsförsäljning utan att Systemet tappar sitt monopol, kommer nyliberala partier inte att nöja sig med det. Nästa steg blir att avreglera alkoholförsäljningen helt.

Jag hyser inga tvivel om att kravet på avreglering av monopolet kommer att vara stark under kommande mandatperiod. Avreglering av statliga näringar ingår i ideologin för de nyliberala politiska partierna.

Annons

Vi har sett en mängd avregleringar under de senaste decennierna och säg mig vilken av dem som lett till högre kvalitet och lägre priser. Apoteket, elmarknaden, järnvägen, posten, bilprovningen, och värst skolan och sjukvården.

Om alkoholmonopolet upphör kommer det att få många negativa konsekvenser för ungdomar, för konsumenter och för samhället.

Det kommer att drabba ungdomar hårt. En undersökning 2019 (ESPAD) visar att svensk ungdom tillhör dem som använder minst alkohol i Europa. Danmark och Tyskland är de värsta, och det är lätt att förstå att den enkla tillgången är ett av svaren.

I Sverige är, trots relativt låg användning, alkohol den största risken för sjukdom och död bland unga.

Inför valet hade vi en politikerutfrågning om ungdomars situation i Ystad. Vi kan räkna med att det kommer att bli värre med avreglering av alkoholmonopolet.

Alkoholens skadeverkningar slår mot hela samhället och skapar många sociala problem. Det handlar om familjer som får problem, och om våld, skadegörelse, rattfylleri och andra brott som leder till stora samhälleliga kostnader.

Men monopolet har också en positiv aspekt förutom att det minskar de ovan nämnda negativa problemen. Det är mångfald! Vi som nyttjar alkohol har en otrolig tillgång av produkter. Jag är övertygad om att en svensk via monopolet har enklare tillgång till fler olika franska viner än vad en fransos har. Dagens sortiment kommer vara svårt att finna om monopolet upphör.

Själv dricker jag gärna porter och stout. På Systemet i Ystad finns det tre eller fyra ganska mediokra sorter, ibland något kul i tillfälliga sortimentet. Men via Systemet kan jag få tag i 307 olika porter och stout.

Och för er som föredrar franskt rött vin så finns det 1340 olika att välja mellan från beställningssortimentet.

Så kämpa för bevarande av alkoholmonopolet.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons