Annons
Insändare

Göran Brante: Det finns en enkel lösning på personalproblemen inom välfärden

Replik på Åke Andrén-Sandbergs insändare om personalens svåra arbetsförhållanden och bristen på personal i vården.
Skåne • Publicerad 9 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrishamns sjukhus.
Simrishamns sjukhus.Foto: Helena Wennström

Jag håller med om det mesta som Andrén-Sandberg framför utom en sak, men den återkommer jag till strax, först en liten utvikning.

Det Åke Andrén-Sandberg skriver om är samma fenomen som förekommer i kommunerna inom välfärdens tre huvudområden vård, skola och omsorg.

Annons

En ständig nedskärning av möjligheterna för professionerna att utföra det de är utbildade till. Det kallas effektivisering, vilket i grunden är ett positivt ord, men som av politiker idag används som synonymt med nedskärning av resurser.

Nedskärningarna drabbar brukare, elever och patienter genom mindre och sämre omsorg, stöd, undervisning och vård. Men även personalen drabbas via den stress, utmattning och utslitning arbetet kommit att innebära, som Andrén-Sandberg så målande beskriver utifrån sjukvårdspersonalens situation.

Men det kommer att bli värre inom kort, när 2023 års neddragningar inom vård, skola och omsorg får genomslag i kommuner och regioner. Skälet är att regeringen inte ger det statliga stöd som behövs för att ens bevara nuvarande läge, än mindre förbättra situationen som Andrén-Sandberg önskar.

Regeringen (SD, M, KD, L) ger endast 6 miljarder till kommuner och regioner, men det behövs 20 miljarder (regeringen ger istället 13 miljarder i skattereduktion till de som tjänar mer än 46.200).

Sverige hade en nettoförmögenhet på 2276 miljarder (i slutet på 2021, Ekonomistyrningsverket), dessutom gick budgeten 2022 med ett överskott på 164 miljarder. Enligt regeringens prognoser sjunker statsskulden till 26 procent fram till 2025, samtidigt som genomsnittet i Europa är 86 procent.

Det finns medel att ta av, och det är möjligt att öka skulden väsentligt. Samtidigt har statens utgifter och den offentliga sektorns investeringar sjunkit kraftigt sedan 1990-talet, vilket förklarar den ovan beskrivna situationen. Det handlar om runt 500 miljarder.

Vad har då Åke Andrén-Sandberg fel i? Han uttrycker att ”det finns inga enkla lösningar”. Men det gör det.

Det enkla svaret är att Sverige har råd satsa sig ur både nedskärningarna i välfärden och den galopperande inflationen, genom att öka de offentliga utgifterna och investeringarna i välfärd, el och järnväg.

Dessutom skulle en rejäl lönehöjning för välfärdens professioner öka tillgången på välutbildade medarbetare, vilket gynnar oss skattebetalare eftersom deras arbetsområde är våra liv, vår utveckling och vårt välmående.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons