Annons
Insändare

Göran Brante: Motorvägsbygge längs E65 skulle gå stick i stäv med klimatmålen

Den 8 september beskrev YA Ystads Summit där politiker och företagare propagerade för att göra E 65 till tvåfilig motorväg mellan Ystad och Malmö. Den frågan har politiker och företagare drivit under en längre tid.
Skåne • Publicerad 21 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystad hoppas få draghjälp av Natointrädet till utbyggnaden av E65.
Ystad hoppas få draghjälp av Natointrädet till utbyggnaden av E65.Foto: Mårten Svemark

I januari i år beskrev Johan Rockström på World Economic Forum i Davos faran som råder på klimatområdet. Han menade att det fanns en risk att världen skulle passera ett antal ”tipping points” och att det kunde få avsevärda konsekvenser för människan som art. Han menade att det inte är en klimatkris längre utan en planetkris.

Nu i september rapporterar IPCC att läget inte är bra. ”Det är 2023 och utsläppen fortsätter att öka”. Ett råd av flera är att ”alla fossila bränslen måste fasas ut”!

Annons

Samtidigt sänker Sveriges regering skatten på bensin och diesel, tar bort klimatbonusen för elbilar, omfördelar pengar från järnväg till väg. Ystads kommun måste minska klimatutsläppen med 22,3 procent per år för att nå Parisavtalet enligt Klimatkollen.

Den 14 september hade politiker och tjänstepersoner ett möte om Agenda 2030 och de 17 hållbarhetsmålen. Att i detta läge föreslå och driva att en motorväg ska byggas ut är både kortsiktigt och dumt.

Ekonomisk vinst och hållbar utveckling är inte kompatibla. Vinstmaximering leder till att företag sällan eller aldrig visar hänsyn till ekologiska aspekter, eller mänskliga heller för den delen.

Vi upplever och läser om klimathändelser hela tiden och vi kan räkna med att det kommer att bli värre. Vi läser om kortare äppelsäsong (YA 18 september), att champagnehusen oroar sig för nya sjukdomar och insekter (YA 19 september), att Tigermyggan som sprider virussjukdomar som dengue och zika håller på att etablera sig i Sverige (YA 6 september), allt på grund av stigande globala temperaturer.

Det finns en paradox i detta. De flesta av oss vet vad som är sunt förnuft. Ändå minskar inte utsläppen av växthusgaser och världen blir alltmer ohållbar för varje år som går. Tigermyggan varnade YA förresten för redan 15 september 2007. Ska vi ha det så här?

Ni politiker och företagare som propagerar för utbyggd väg mellan Ystad och Malmö, blir ni aldrig osäkra över de rapporter som kommer från världens forskare om vart vi är på väg med klimatet? Det är ju våra barn och barnbarn som blir drabbade.

Bygg inte ut E 65, det leder enbart till mer koldioxidutsläpp! Bygg istället dubbelspår på järnvägen till Malmö och ny järnväg från Ystad till Hässleholm, vilket beskrevs utförligare i YA 30 juli 2018.

Göran Brante, Vänsterpartist

Annons
Annons
Annons
Annons