Göran Brante: Nyliberal marknad styr även sjukhusen
Redan 2017 presenterade personal förslag på vad som skulle förbättra för dem, ledningen sa sig vara positiv och ville genomföra detta (YA 20 september 2017) men inget hände så klart. Det är i princip samma förslag som Vänsterpartister framför (YA 2 april 2022), och som sköterskor uttrycker (YA 8 april 2022). Sörliden (11 april 2022) menar att budgeten bara är en del av ett större pussel, och Birgersson undrade i ledare vari de huvudsakliga problemen består (YA 1 april 2022).
Det tänkte jag berätta. Allt är en helhet, så även när delen Ystad påverkas, så har det med helheten att göra.
Varför har antalet vårdplatser minskat i Sverige? I början av 90-talet fanns det tolv vårdplatser per 1000 invånare, idag är det 2,1 per 1000. Om regionen inte har underskott, varför anställer man inte personal?
Det är tre företeelser som sticker ut (tack till professor Patrik Hall, Malmö universitet).
1) Den återkommande underfinansieringen av välfärden, som både borgerliga och socialdemokratiska styren stått för, och som beskrivs bra av Tankesmedjan Balans. Dess bakgrund är ett statligt produktivitetsavdrag från 90-talet som ska leda till effektivisering av verksamheter. Myndigheter får därigenom inte kompensation för löneökning och inflation, och under senare år har sådana ”effektiviseringar” införts även inom region och kommun.
2) Marknadiseringen av välfärden är resultatet av avregleringar, vilket lett till att vinstintressen blivit en del av välfärden. Inom sjukvården via privat vård, privata sjukförsäkringar (som jag diskuterat tidigare YA 14 december 2017, 171227 27 december 2017 och 25 maj 2018), men även genom nät-läkare som undergräver regionernas ekonomi. Härmed flyttas skattemedel från det offentliga till det privata.
3) Managementbyråkratin som handlar om hur administrationen förstärker sig själv och skapar uppgifter nödvändiga att genomföra. Byråkraterna får ökade löner och kontroll över verksamheterna, vilket leder till att de professionella blir avprofessionaliserade, inflytandet minskar, lönerna halkar efter, och arbetsuppgifterna blir fler.
Dessa tre företeelser inverkar på varandra och är delar av den helhet som nyliberal politik skapat. ”Vad fan får jag för pengarna?” frågade Östling, som inte vill betala skatt.
Det krävs en stabil finansiering av kärnuppdragen inom den offentliga sektorn för att bevara kvaliteten.
Det är bara Vänsterpartiet som vill stärka välfärden på ett sådant sätt, och som därmed vill bevara det gemensamma och solidariska samhället. Alla, även de som inte är rika, ska ha rätt till högkvalitativ skola, vård och omsorg. Det har Sverige råd med!
Göran Brante
Vänsterpartist Ystad