Göran Brante: Personalen gör sitt yttersta på ett underfinansierat lasarett

Tack Birgitta Cestrone Nyman (S) för en bra insändare ”SD är medskyldigt till underfinansieringen av Ystads lasarett” 8 mars om sjukhuskrisen. Här kommer någon form av fortsättning.
Ystad • Publicerad 10 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.Foto: Peter Hellemarck

Efter att ha legat inlagd på sjukhus en vecka med lunginflammation och Horton’s syndrom så blir jag imponerad och stolt över hur väl vården fungerar. Att möta alla dessa vårdbiträden, under- och sjuksköterskor, läkare, ambulanspersonal och säkert många andra yrkestitlar, är en ynnest. Att bli så fantastiskt vårdad.

Att vid god natt också få en liten kläm om tårna eller en klapp på axeln. Hur dåligt jag än mådde så har jag sällan känt mig så omhändertagen och trygg!

Men innan jag blev sjuk, och även nu efteråt, inser jag att den svenska sjukvården håller på att nedmonteras. Varför reagerar inte människor?

Det här händer ju inte bara här i sydöst, utan i hela landet. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har under 2022 gjort en sjukhustillsyn där det framkommer att läget är allvarligt.

”Ivo kan konstatera att patientsäkerheten inte kan garanteras. Det handlar om utbredd korridorvård, dygnslånga väntetider, läkemedel som inte ges i tid eller inte alls, medicinsk övervakning som inte sker utifrån patientens behov. Inte heller sköts grundläggande hygien, nutrition och vätska” (från IVO rapport, s. 4). Liknande beskrivningar har vi läst vad gäller Ystads lasarett.

De medicinska resultaten inom svensk vård är jämförbara med andra länder, men det som nämns ovan särställer Sverige och leder till att lägstanivån på vården är för låg och att regionerna inte lever upp till de krav de har att följa.

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) behövdes minst 20 miljarder i statliga medel för att välfärden skulle kunna leva upp till 2022 års nivå. Kommuner och regioner fick sex miljarder av SD och deras lydregering i statligt stöd. Vem som helst inser att det inte fungerar!

Personalen springer benen av sig för att göra sitt yttersta, det har jag sett. Den där signalen att någon behöver hjälp ljuder hela tiden. Ivo:s kritik av sjukvården handlar i grunden om att sjukvården är underfinansierad och att personalen är underbemannad. Sjukhuset i Simrishamn är mer eller mindre avpolletterat, nu endast vårdinrättning, ingen mottagning.

Sjukvården tar hand om oss alla från födsel till död. Men varför protesterar inte alla människor i våra sydöstskånska kommuner mot vad som sker med deras vårdmöjligheter?

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.