Annons
Insändare

Göran Brante: Röstar man på skattesänkarpartier får man den skola man förtjänar

Lite reflektioner kring den ekonomiska diskussionen om läget för skolan i Ystad (Insändare i YA 23, 26, 28 och 29 juni).
Ystad • Publicerad 3 juli 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystads nyaste skola, Källan, i fokus för debatten om skolornas utveckling i kommunen.
Ystads nyaste skola, Källan, i fokus för debatten om skolornas utveckling i kommunen.Foto: Carl Johan Engvall

Det ansträngda ekonomiska läget för Ystads skolor beror inte enbart på styret i Ystad.

Främsta skälet till det ekonomiska läget är att Sverigedemokraternas borgerliga regering inte gett tillräckligt med medel till kommuner och regioner för 2023.

Annons

'Tidigt framhöll Sveriges kommuner och regioner (SKR) att det krävdes runt 20 miljarder för att hålla välfärden på ungefär samma nivå 2023 som 2022.

Regeringen beslutade att anslå 6 miljarder vilket då så klart leder till nedskärningar, eller effektiviseringar som politiker oftast uttrycker det.

Som en jämförelse sänkte regeringen skatterna för de redan rika med 13 miljarder för år 2023. Resultatet ser vi nu. Ystad får för lite medel från staten och skola, vård och omsorg blir drabbade.

Som Vänsterpartist kan man säga att som man röstar får man det. Röstar man på skattesänkarpartier så blir välfärden drabbad, det är sedan gammalt. Det gäller skolan, antal platser på särskilda boenden, stängda sjukhuskök, bajamajor och mycket mer.

En annan orsak till det ekonomiska läget på skolområdet i Ystad är uppstarten av Nordic International School (NIS).

De elever som tidigare gick i kommunala skolor och som flyttat till NIS fördyrar för kommunen, för ju fler tomma stolar i kommunens klassrum desto högre kostnader för undervisningen.

Om Ystad beslutar att höja skolpengen måste dessutom samma höjning ges till NIS.

Indirekt kan vi här skylla på styret som inte sa nej till denna nya friskoleetablering i Ystad, trots att kommunens skolförvaltning ville avslå ett tillstånd till NIS.

Samtidigt bryr sig Skolinspektionen inte så mycket om vad kommuner säger. Det kommunala vetot är mycket svagt vad gäller etablering av friskolor.

Styret i Ystad är alltså inte helt ansvariga, för det är inte de som bestämmer över skatterna i riket eller om friskolor ska få finnas i Ystad.

Annons

Men det styret kan besluta om är att höja kommunalskatten för att minimera de skador som sänkta statsbidrag leder till. Men se det vill de inte, för det är samma skattesänkarpartier som styr i Ystad som i Stockholm.

Ja, Ystad har en låg skolpeng, men också en låg kommunalskatt. Finns det ett samband? Nja, knappast ett direkt.

Men om vi upprörs över låg skolpeng så borde vi även vara beredda att höja skatten. Det vore ett sätt att höja skolpengen på och därmed ge barn och lärare bättre villkor i skolverksamheten.

Lyssna gärna på Andreas Cervenka i Sommar i P1 som förklarar lite mer om pengaströmmar i Sverige.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons