Annons
Insändare

Göran Brante: Sverige röstade för fortsatt höga elpriser

Det är många artiklar om elpriser i YA. De flesta lyfter småföretagares svårigheter, men vi vet ju att även många hushåll har en svår situation.
Energi • Publicerad 9 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elledningar vid kärnkraftverken på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.
Elledningar vid kärnkraftverken på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.Foto: Adam Ihse/TT

En artikel tog upp att regeringen borde använda Beken-modellen för att stoppa de höga elpriserna (YA 30 oktober). Det var bara Vänsterpartiet som anammade den modellen, vilket de föreslog under namnet Sverigepriser inför valet.

Regeringen och Sverigedemokraterna drev byggande av kärnkraft under valet och vill nu satsa 400 miljarder på utbyggnad. Man lovade bli färdig inom åtta år.

Annons

Kärnkraftverket Olkilouto i Finland, som ska rädda landet från höga priser, skulle varit klart för 13 år sedan. Slutnotan är på 110 miljarder. Provdriften skulle börjat den 9 oktober i år, men det finns sprickor och verket är inte igång. Finland betalar fortfarande mellan dubbelt och femdubbelt i elpris jämfört med Skåne.

Investerare i vindkraft lämnar nu Sverige. Om de fått tillstånd att placera sina parker så hade det kompenserat den kärnkraft som lagts ner för länge sedan, men kommuner med borgerligt styre har stoppat det.

Det är kapitalismen och dess marknad som driver problemet med elpriser. Vi är knutna till Europa på elmarknaden.

Kriget i Ukraina har stoppat gasleveranser, vilket lett till höga elpriser i Europa. Det har i sin tur lett till att Sverige exporterar el till Europa, men samtidigt importerar europeiska elpriser. Det ger elområde 3 och 4 höga priser.

Det är inte dyrare att producera el i Sverige idag, men de höga priserna gör att producenter, Svenska kraftnät och Finansdepartementet får enorma vinster. Så de är ju glada!

Marknadsekonomin tar inte hänsyn till enskilda människors eller företags situation, det handlar bara om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Den är inte heller förenlig med klimat och miljö, då rovdriften är en förutsättning för tillväxt.

Jag föreslår ett förstatligande av elmarknaden och elnätet, samt att satsa de 400 miljarderna på att utveckla och bygga el-lager istället. Då finns en chans att priset på el sjunker till cirka 40 öre kilowattimmen som Vänsterpartiet lovade.

Men de flesta röstade på de borgerliga och Sverigedemokraterna, så nu kommer elpriserna att bestå tills nästa val.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons