Insändare

Göran Brante (V): Äras den som äras bör

Skåne Artikeln publicerades
pengar
pengar

Det är helt Vänsterpartiets förtjänst att kommuner och regioner får extra välfärdsmiljarder att dela på.

På riksplanet drar Vänsterpartiet igång ett projekt för att stödja välfärden med 10 miljarder, då det är tydligt att de allra flesta kommunerna går på knäna och måste dra in på vård, skola och omsorg. De förhandlar med Moderaterna och Kristdemokraterna om detta. M föreslår 3,5 miljarder.

Socialdemokrater, Centerpartister och Liberaler på riksplanet blir oerhört arga och skäller på Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna för detta tilltag. Men kommer efter ett tag med beskedet att de ger 5 miljarder, av rädsla för att Sverigedemokraterna ska stödja detta för att få regeringen på fall.

V låter sig inte nöja, de vill ha åtminstone 2,5 miljarder ytterligare, och fortsätter förhandla med M och KD. Kritiken mot V (men även M och KD) blir än hätskare från S, C och L. Men det verkar som att det till sist kommer att bli 7,5 miljarder till kommuner och regioner i Sverige. Det är inte helt avgjort än.

Nu kommer det patetiska. I YA 28 januari framhåller Centern att de tillsammans med Liberalerna och regeringen ”kommit överens om att skjuta till mer pengar till välfärden”. Och i YA (29 januari) framhåller socialdemokrater i de fem kommunerna hur viktig välfärden är för dem och därför har de skjutit till dessa medel. De nämner inte ens Vänsterpartiet i sin insändare.

Jag tycker faktiskt att de borde skämmas för sin dåliga smak. Att ta åt sig äran för något som de med näbbar och klor kämpat mot. Ja, jag drar ett likhetstecken mellan partierna på riks- och lokalplanet.

Utan Vänsterpartiet hade det inte blivit en krona extra till välfärden under 2020. Äras den som äras bör.

Det finns som jag ser det bara ett parti i Sverige för vilket välfärden för alla människor är det viktigaste. Det är Vänsterpartiet!

Göran Brante

Vänsterpartist Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.