Annons
Insändare

Göran Brante (V): Hoppas Ystad tar ställning mot betyg redan i fyran

Liberalerna och regeringens förslag om betyg från fjärde klass, som togs i riksdagen 3 mars, kommer att leda till än mindre likvärdighet i svensk skola.
Skåne • Publicerad 15 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anders Wiklund/TT

Det är rektor med sin personal som bestämmer om betyg ska införas i årskurs 4. Så skolor kommer att agera olika på denna punkt.

En gång var likvärdighet svensk skolas signum. Sveriges skolor gav alla barn en jämförbar utbildning. Men sedan friskolereformen kom har både likvärdighet och segregation mellan barn ökat.

Annons

Dessutom är det sedan den tiden som Sverige sjunkit i internationella jämförelser. Det finns forskning som påvisar starka samband däremellan.

Det finns inget forskningsstöd för att införa betyg från fjärde klass. Tvärtom, så har forskningen kring de införda betygen i årskurs 6 visat att dessa ledde till ökad stress, särskilt för flickor, och minskad likvärdighet.

Dessutom leder betygen till att fokus mot kriterier i undervisning ökar, liksom en kostsam administration.

Införandet av betyg i årskurs 6 påstods, precis som nu betygen i årskurs 4, kunna leda till ökade resurser till elever med svårigheter i skolan. Men så blev inte fallet då, och kommer inte att bli nu. Återigen luras vi att tro att införandet av betyg leder till att barn får ökat stöd.

Ett lättare sätt är att fråga lärarna, för de vet redan vilka barn som behöver extra resurser. Men de vet också hur förtvivlat svårt det är att få tillgång till stöd.

Man kan fråga sig om ett barn med stora behov i årskurs 2 måste vänta till årskurs 4 för att få stöd?

Lärarfacken, skolledarna och Skolverket är emot denna reform. ”Det här kommer få våra sköra, utsatta elever att må ännu sämre. Det är ett stort svek mot hela svenska lärarkåren och skolan” skriver lärare i Skolvärlden (8 mars).

Vi kan ju hoppas att rektorer i Ystad tar ställning mot betyg i årskurs 4 tillsammans med lärarna.

Beslutet framstår som ett politiskt spel för att ta bort fokus från diskussionerna kring marknadsskolorna och vinster i välfärden.

Socialdemokraterna, borgarna och Sverigedemokraterna förstör med detta beslut svensk skola och våra barns framtid, bara för att ge aktieägare utdelning.

Annons

Istället borde politiker anstränga sig för att återge lärare autonomi över sitt arbetes former, samt status i samhället som den viktiga grupp de är.

Det var bara Vänsterpartiet av alla partier som röstade mot betyg i årskurs 4.

Rösta rött för ett återbyggande av en likvärdig skola i Sverige.

Göran Brante, Vänsterpartist Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons