Annons
Insändare

Göran Brante (V): Ystad kan inom kort ansluta sig till Ican

I YA (10 augusti) stod det om en grupp Fredskvinnor som uppvaktar politiker i svenska kommuner om att ansluta sig till konventionen om kärnvapenförbud via ”International Campaign to Abolish Nuclear Weapons” (ICAN).
Ystad • Publicerad 14 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fredsaktivisterna Gunnel Ståhl och Eva Isaksson Ståhl uppvaktade på måndagen kommunstyrelsens ordförande Kristina Bendz (M) och oppositionsrådet Cecilia Magnusson-Svärd (S) i Ystad.
Fredsaktivisterna Gunnel Ståhl och Eva Isaksson Ståhl uppvaktade på måndagen kommunstyrelsens ordförande Kristina Bendz (M) och oppositionsrådet Cecilia Magnusson-Svärd (S) i Ystad.Foto: Malin Palm

I artikeln påstås det att det dröjer innan de ledande politikerna i Ystad kan bestämma sig för hur de ska ställa sig till uppmaningen. Fast det stämmer inte.

Den 20 oktober 2020 lämnade Vänsterpartiet in en motion om att kommunen borde ansluta sig till Ican. I vår motion står det att 32 norska städer anslutit sig till Ican, men det var i oktober 2020, idag är det 55 norska städer som gått med. Men i Sverige är det fortfarande bara Göteborg som anslutit sig.

Annons

När ett parti lämnar in en motion ska den beredas inom en nämnd, för att sedan skickas till kommunfullmäktige för beslut. En sådan beredning kan ta olika lång tid, men ett år är lång tid, så Vänsterpartiets motion om anslutning till Ican borde inom en snar framtid vara redo för beslut.

Enligt Sifos undersökningar är det cirka 80 procent av Sveriges medborgare som stöder att Sverige ska ansluta sig till Ican. Sverige har under lång tid verkat för nedrustning och avveckling av kärnvapen.

Nu hoppas vi i Vänsterpartiet att övriga partier i Ystad tar chansen att följa viljan hos sina väljare och röstar för anslutning till Ican.

Göran Brante, Vänsterpartiet Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons