Insändare

Göran Eklund, SVT: Snart gör vi en satsning på Österlen

Det är trevligt att Ystads Allehandas ansvariga utgivare, Lars Mohlin, skriver i YA den 16 december (”Ett litet ljus i mediemörkret – men bara tillfälligt”) om SVT:s satsning på att ha fler redaktioner runt om i landet, där vi nästa år ska finnas på minst 50 orter.
Skåne • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengt Blomqvist, stationsansvarig på Sjöräddningen i Ystad, intervjuas av det församlade medieuppbådet. Snart blir det fler besök i sydösta Skåne lovar Göran Eklund.
Bengt Blomqvist, stationsansvarig på Sjöräddningen i Ystad, intervjuas av det församlade medieuppbådet. Snart blir det fler besök i sydösta Skåne lovar Göran Eklund.Foto: Per Nilsson

Vi delar synen på att hela Sverige ska vara med i nyhetsbevakningen.

För sju år sedan hade vi på SVT Nyheter Skåne bara redaktion i Malmö. Sedan dess har vi öppnat redaktion i Helsingborg, där sex journalister bevakar elva kommuner i nordvästra Skåne. Här har vi också en egen sajt och egna sändningar, SVT Nyheter Helsingborg.

Vi har också redaktion i Kristianstad med en reporter och nyligen öppnade vi i Lund, där två reportrar arbetar. (Någon redaktion i Hässleholm, som Lars Mohlin skriver om, har vi dock inte.)

Jag tycker att detta är en stark utveckling för att bättre bevaka hela länet. Men Lars Mohlin önskar sig mer: ”Det är inte mycket lokal närvaro TV-tittarna får”.

I det här sammanhanget måste man lyfta in våra olika förutsättningar och olika uppdrag. Ystads Allehanda har 30 journalister, enligt Mohlin. SVT Nyheter Skåne och Helsingborg har ungefär lika många journalister med den stora skillnaden att vi bevakar Skånes alla 33 kommuner.

Jag kan dock glädja min kollega i Ystad med att vi under senvåren kommer att göra en satsning på Österlen tack vare de extra resurser som SVT tillsatt för att ytterligare öka den geografiska bredden runt om i landet.

Göran Eklund, ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Lars Mohlin svarar: Jag skrev att SVT utanför storstadsregionen vid Öresund bara hade folk på plats i tre skånska städer. Tydligen vara jag felinformerad, den lokala närvaron sträcker sig inte så långt som till Hässleholm. Beklagar felaktigheten.

Glädjande att höra att SVT ska satsa på Österlen framåt sommaren, ni är välkomna. Det är en underbar plats att bedriva journalistik på. Året runt.

Lars Mohlin, chefredaktör YA